Ruski novinar: I mene su otrovali kao Navaljnog

Svet 17. feb. 202116:06
Podeli:
Vladimir Kara-Murza Foto:

"Nisam mogao da dišem, zatajili su mi organi, pao sam u komu. Rezultati testova bili su užasni", priseća se Vladimir Kara Murzu koji tvrdi da ga je otrovao tim FSB-a, isti onaj koji je otrovao Navaljnog.

Pročitajte još:

Agenti Savezne sigurnosne službe Rusije, ozloglašenog naslednika KGB-a danas poznatog kao FSB, izveli su napade i na ruskog kolumnistu Vašington Posta Vladimira Kara Murzu i druge neistomišljenike u Rusiji. Radi se o istom timu koji je špijunirao i otrovao najpoznatijeg kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog.

Isti tim odgovoran za trovanje Navaljnog pratio je novinara i opoziciionog političara Vladimira Kara Murzu koji je završio u bolnici, otrovan nepoznatom supstancom.

Agenti FSB-a pratili su Kara Murzu na putu iz Moskve, 48 sati pre njegovog prvog trovanja 2015. godine. Poznati agenti ruske sigurnosne službe putovali su na istih sedam odredišta kao novinar, te su se našli na 14 istih letova kao i Kara Murza. Šanse da se radi o slučajnosti su astronomski male.

Vladimir Kara-Murza Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Agenti ga pratili na smenu

Agenti FSB-a pratili su Kara Murzu na putu iz Moskve, 48 sati pre njegovog prvog trovanja 2015. godine. Poznati agenti ruske sigurnosne službe putovali su na istih sedam odredišta kao novinar, te su se našli na 14 istih letova kao i Kara Murza. Šanse da se radi o slučajnosti su astronomski male.

Potvrđeno je da je započeto sa praćenjem ovog novinara, nekoliko dana pre ubistva opozicionog lidera Borisa Nemcova, Kara Muruzinog bliskog saradnika.

Otprilike pet meseci nakon što se Kara Murza vratio sa lečenja iz SAD-a, gde je boravio nakon prvog trovanja, isti tim FSB-a ga je ponovo počeo pratiti, sve do njegovog drugog trovanja u februaru 2017. godine.

Foto:Shutterstock

Agenti bi se smenjivali u praćenju svoje mete, ali bi uvek barem dva ili tri agenta putovala na iste destinacije kao i njihove mete ili bar bili u istim avionima sa metom.

Kako je otrovan?

Kara-Murzi je iznenadno pozlilo 26. maja 2015. godine, dok je bio na sastanku s Olegom Eforsininom, čelnikom državne novinske agencije RIA Novosti i kolegom iz incijative Otvorena Rusija Mihajlom Jastrubickim.

Sat vremena nakon početka sastanka u prostorijama agencije Kara-Murza odjednom više nije mogao disati, puls mu se ubrzao, i počeo je povraćati.
“Otišao sam do toaleta i vratio se na sastanak držeći se za zid.Kolege su me smestile na kauč i pozvale hitnu pomoć. U deset do petnaest minuta došao sam do ruba smrti,” opisuje Kara Murza svoje iskustvo.

Dok je čekao Hitnu pomoć, izgubio je svest. Doktori su isprva mislili da je došlo do infrakta, no ubrzo su ustanovili da pati od akutnog trovanja nepoznatom supstancom. Zatajili su mu organi i pao je u komu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Uzorci njegove krvi, urina i kose poslati su u Francusku na toksikološko testiranje, gde je otkriveno kako je imao 100 puta veću koncentraciju mangana u krvi od najviše zdravstveno sigurne, kao i znatno povišenog cinka i bakra, dok mu je gvožđe bilo izrazito nisko.

Kada mu se stanje poboljšalo, otišao je u SAD na oporavak, no i dalje je imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Kada se vratio u Rusiju, mesecima nije mogao putovati i hodao je uz pomoć štapa.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Vaš komentar