NATO šalje još vojnika u tri zemlje na granici sa Srbijom

Svet 26. jan. 202216:11 > 16:33
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

SAD i nekoliko saveznika su u pregovorima o raspoređivanju više hiljada vojnika u istočnoevropskim zemljama NATO-a, u znak podrške Ukrajini koja se suočava sa mogućim napadom Rusije.

Svaka država koja pristane na ovakav dogovor obezbediće po 1.000 vojnika- Među zemljama koje razmatraju da prihvate raspoređivanje trupa su Rumunija, Bugarska i Mađarska, ali konačna odluka još uvek nije doneta.

SAD i Velika Britanija su među silama koje razmatraju raspoređivanje vojske pre invazije, ali nijesvih 30 članica NATO-a voljno da učestvuje u ovom planu. Stoga su SAD u pregovorima da pošalju dodatne snage na bilateralnoj osnovi ili, kako je to opisao jedan zvaničnik, kao „koaliciju onih koji su voljni da učestvuju“, preneo je CNN.

POGLEDAJTE JOŠ:

Američke snage bi mogle da deluju, kao što već rade, jednostrano u Evropi, ali i pod postojećim komandnim strukturama NATO-a.

Mogućnost raspoređivanja nekih snaga bliže ruskom pragu pre invazije označava promenu stava Bajdenove administracije, koja je ranije bila oprezna u pogledu rizika od daljeg provociranja Moskve. Kremlj bi mogao da iskoristi ovaj potez kao primer agresivnog stava NATO-a kojim Rusija može da opravda gomilanje snaga duž ukrajinskih granica.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je danas da su SAD stavile 8.500 vojnika u stanje pojačane pripravnosti u slučaju da je reakcija neophodna.

Međutim, velika većina ovih snaga je namenjena za aktivnosti koje podržava puna NATO alijansa. SAD i NATO već imaju desetine hiljada drugih vojnika u Evropi koje mogu iskoristiti za bilo kakvo dodatno raspoređivanje u istočnoevropske saveznike.

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je da će „možda pomeriti neke od trupa u bliskoj budućnosti, samo zato što je za to potrebno vreme“ i zato što istočnoevropski saveznici SAD imaju „razlog za zabrinutost“.

Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Bajden je prvobitno planirao da javnosti iznese komentare o situaciji sa Rusijom, ali je sada nejasno da li će to učiniti, jer Bela kuća pokušava da diplomatski stupi u kontakt sa Rusijom.

Novi vojni planovi kroje se zbog velike zabrinutosti SAD da bi invazija Rusije na Ukrajinu mogla da se desi u bilo kom trenutku u narednom periodu.

BONUS VIDEO Transport ruskog naoružanja vozovima ka ukrajinskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar