Napadi ajkula ne prestaju, teško povređen Australijanac

Svet 25. okt. 202010:07
Podeli:
Foto: EPA/HELMUT FOHRINGER

Australija ove godine beleži rekordan broj napada velikih belih ajkula a njihova poslednja žrtva, muškarac koji je napadnut severno od Kvinslenda, prebačen je u teškom stanju u obližnju bolnicu.

Muškarac je napadnut na popularnoj likaciji za ribolov u blizini Taunsvila. Njega je velika bela ajkula napala i ujela kod Britomart grebena u nedelju pre porne i policija ga je hitno, helikopterom prebacila u univerzitetsku bolnicu u Taunsvilu.

Od početka godine, ajkule su ubile sedam Australijanaca što je najveći broj od 1934. godine.

Eksperti kažu da je kombinacija vremenskog fenomena La Ninja gde vetrovi “podižu” hladniju vodu sa dna okeana na površinu, i niža temperatura vode u centralnom Pacifiku koji, zajedno, utiču na način na koji ajkule tragaju za plenom.

Tokom ove godine, zabeleženo je 18 neisprovociranih napada ajkula.

Pročitajte još:

U januaru, iskusnog 57-godišnjeg ronioca Gerija Džonsona ubila je ajkula u blizini obale zapadne Australije. U aprilu je kod Velikog koralnog grebena ajkula ubila 23-godišnjeg rendžera. U junu, 60-godišnji Rob Pedreti preminuo je nakon što ga je ajkula izujedala dok je surfovao u blizini obale Nju Saut Velsa, dok je u julu tinejdžer koji je surfovao na drugoj plaži stradao posle napada ajkule.

U septembru, 46-godišnjeg Nika Slejtera je ubila ajkula dok je surfovao u blizini Zlatne obale. “Bio je gotov još pre nego što je stigao do obale. Od prepona na dole, ništa nije ostalo”, rekao je jedan očevidac.

Smrt 36-godišnjeg ribolovca kod Frejzer ostrva u Kvinslendu, vodi se kao isprovociran napad jer je miris riblje krvi privukao ajkule.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar