Podeli
Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT

Islamski terorista Abudlah Anzorov (18), koji je u Parizu učitelju Semjuelu Patiju (47) odsekao glavu, tražio je od učenika da mu pokažu nastavnika pre samog čina, saopštio je tužilac za borbu protiv terorizma Žan-Fransoa Rikar.

Tužilac je dodao da je napadač, rođen u Rusiji, objavio fotografiju tela nastavnika francuskog jezika na Tviteru nakon što mu je odrubio glavu.

On je naveo da je napadač, kome je u martu odobren desetogodišnji boravak kao izbeglici i koji nije bio poznat obaveštajnim grupama, bio naoružan kuhinjskim nožem i vazdušnom puškom.

“Dejli mejl” ranije je objavio da je ubijen Semjuel Pati (47), otac jednog deteta.

Patiju je prećeno nakon što je pre oko 10 dana pokazao učenicima karikaturu lista “Šarli Ebdo” na času slobode govora.

Nastavnik je tada pozvao muslimanske učenike da napuste prostorije pre nego što on pokaže karikaturu.

Međutim, jedna učenica je greškom ostala, pa je kasnije ispričala roditeljima šta je videla, nakon čega su roditelji uložili žalbu protiv Patija.

Pati, roditelj devojčice, direktor škole i zvaničnik u vezi sa obrazovanjem sastali su se tim povodom, piše list.

Podsetimo, francuska policija ubila je sinoć muškarca koji je, uzvikujući “Alahu ekbar” (Alah je veliki), odsekao glavu profesoru lokalne srednje škole.

Incident se dogodio juče posle podne u Konflan Sen Onorinu, a policija je napadača stigla i ranila u obižnjem Eranjiju.

Ranjeni napadač, koji je navodno bio opasan eksplozivom, teško je ranjen i prebačen je u bolnicu gde je kasnije preminuo.

Francuski predsednik Emanuel Makron oštro je osudio ono što je nazvao “islamističkim terorističkim napadom” na nastavnika, ujedno pozivajući naciju da se ujedini protiv ekstremizma.

(Izvor: N1, Nova.rs)

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar