Najviše mere bezbednosti: Vašington liči Bagdad

Podeli:
Foto:REUTERS/Andrew Kelly

Posle nereda na Kapitolu, Vašington se priprema za inauguraciju 46. predsednika Džoa Bajdena ekstremnim bezbednosnim merama. Niame u gradu su zatvorene sve glavne ulice, postavljene ograde od bodljikave žice i raspoređeno je hiljade vojnika.

Vašington je od napada na Kongres, hram američke demokratije, pretvoren u tvrđavu. Više od 25 hiljada pripadnika Nacionalne garde, vojnih rezervista, naoružani kruže gradom. Postavljene su žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitili spomenici kao što su Bela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne saobraćajnice.

Veterane rata u Iraku središte grada podseća na zelenu zonu u Bagdadu.

Pročitajte još:

Nešenal Mol, velika poljana koja vodi od Linkolnovog spomenika do Kapitola, biće zatvoren za javnost. Onde se stotine hiljada Amerikanaca tradicionalno okuplja kako bi pozdravili novog predsednika.

Postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći da dođu.

Američka policija upozorava da su pretnje novih oružanih napada grupa krajnje desnice realne. Biće na velikom oprezu tokom celog istorijskog dana.

Novi predsednik planirao je da svečanost inauguracije velikim delom bude virtualna kako bi se sprečilo širenje zaraze koronavirusom. Od samoga početka mandata on time želi da se razlikuje od Trampa čije pristalice ne žele da nose zaštitne maske i ne poštuju većinu epidemioloških mera.

Foto:REUTERS/Caitlin Ochs

Bajden će nakon polaganja zakletve držati tradicionalni govor u kojem će staviti naglasak na pomirenje Amerikanaca.

Inauguraciju predsednika SAD pratite na našem blogu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar