Nacionalna garda dobila dozvolu da naoruža trupe

Svet 13. jan. 202117:23 > 17:28
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nacionalna garda distrikta Kolumbija je dobila dozvolu da naoruža trupe koje će biti raspoređene na bezbednosne dužnosti u američkom Kapitolu. Vlasti su zabrinute zbog pretnji nasiljem nakon upada u Kapitol prošle sedmice.

Očekuje se da će narednih dana na dužnosti iz okruga biti do 15.000 pripadnika garde koji će podržati pripadnike bezbednosnih snaga u vezi sa inauguracijom izabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara.

Vlasti su zabrinute zbog pretnji nasiljem nakon upada u Kapitol prošle sedmice.

Federalni istražni biro (FBI) upozorio je u utorak na moguće oružane proteste Trampovih pristalica u danima pre Bajdenove inauguracije.

Postoje izveštaji da će se određene grupe naoružati i okupiti u svih svih 50 glavnih gradova američkih država, kao i u Vašingtonu, uoči Bajdenove inauguracije, piše u internom biltenu FBI, prenosi BBC.

Predstavnički dom američkog Kongresa počeo je danas sednicu na kojoj bi demokrate trebalo da pokrenu postupak opoziva odlazećeg predsednika Donalda Trampa kako bi bio razrešen dužnosti posle napada na zgradu Kapitola u kojoj je pet ljudi izgubilo život 6. januara.

Uoči sednice Predstavničkog doma u zgradi i oko nje je raspoređeno hiljade pripadnika američke Nacionalne garde kako bi sprečili eventualno novi pokušaj napada na zgradu Kongresa poput 6. januara.

Posle napada pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa na Kongres, učestali su pozivi da on bude smenjen pre isteka mandata zato što je „podstrekivao“ na nerede.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar