Milov moćnik u „betonjerci“: Uspon i pad Veselina Veljovića

Svet 08. sep. 202122:07
Podeli:
Veselin Veljović ispred zgrade Osnovnog suda na Cetinju Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Veselin Veljović, savetnik crnogorskog predsednika Mila Đukanovića koji je u nedelju uhapšen na Cetinju, pušten je da se brani sa slobode nakon što sudija nije prihvatio predlog da mu se odredi pritvor do 30 dana. On se policajcima obratio rečima da im je on komandant i da treba skinu uniforme, i pridruže se narodu na Cetinju koji je pokušavao da spreči ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića.

Pročitajte još:

Pripadnici snaga bezbednosti molili su Veljovića da im ne pravi problem, a ni sebi, i pozvali ga da sam pođe do policijskog vozila, navode „Vijesti“ pozivajući se na izvore iz bezbednosnog sektora. On im je uzvratio rečima da su „kolege Crnogorci“, a potom se zaleteo na doskorašnje kolege, predvodeći grupu koja je krenula da probije kordon policije.

Savetnik aktuelnog predsednika Crne Gore sa lisicama na rukama doveden je pred sudiju Osnovnog suda na Cetinju, koji je odlučio da nema razloga za određivanje pritvora i doneo odluku da će se Veljović braniti sa slobode.

„Za mene je Crna Gora, kao i za sve Crnogorke i Crnogorce, ideal i zbog toga mi je drago što sam danas na Cetinju i što sam prethodna 24 sata proveo u pritvorskim prostorijama na Cetinju, zbog ideje slobodne demokratske evropske Crne Gore“, kazao je Veljović po izlasku sa saslušanja.

On tvrdi da su postupak protiv njega pokrenuli premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik vlade Dritan Abazović, koji sprovode „politički progon“.

Cetinje policija Crna Gora
Policija na Cetinju Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Veljović je priveden u jednom lokalu na Cetinju pod sumnjom da je izvršio krivično delo napad na službeno lice u toku ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Kako navode crnogorski mediji, nakon privođenja sproveden je u “betonjerku” Odeljenja bezbednosti Cetinje, odnosno prostoriju za zadržavanje stanice cetinjske policije.

Nakon saslušanja, tužilaštvo je donelo odluku da Veljoviću odredi zadržavanje 72 sata zbog opasnosti da će uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo, za koje je inače zaprećena kazna zatvora od tri godine. Njegov branilac uložio je žalbu na tu odluku i tražio da bivši šef policije Crne Gore bude hitno pušten na slobodu.

Žalba je odbijena, a Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju uputilo je predlog sudu da mu se i zvanično odredi pritvor. Po zakonu, Veljović je nakon zadržavanja priveden nadležnom sudu koji je odredio da bivši direktor Uprave policije ipak neće provesti vreme u zatvoru u Spužu.

Hapšenje Veselina Veljovića na Cetinju Foto: Luka Zeković/Vijesti.me

Privođenje nekadašnjeg direktora Uprave policije izazvalo je oprečne reakcije političara i javnosti.

Potpredsednik vlade Dritan Abazović čestitao je policiji na dobro izvršenom zadatku i izrazio nadu da će Veljović biti osuđen na zatvorsku kaznu. Premijer Zdravko Krivokapić, koji je lično naredio privođenje Veljovića, kao glavnog organizatora nemira na Cetinju označio je opozicionu Demokratsku partiju socijalista (DPS) predsedenika Mila Đukanovića.

„Sve što se dešavalo na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama kojima će država stati na put“, naveo je Krivokapić.

Veran vojnik Mila Đukanovića
Veljović je 15 godina proveo na najvišim funkcijama crnogorske policije. Iako su ga pratile brojne afere i optužbe za netransparentnost, korupciju, primanje mita i zloupotrebu položaja, uspeo da je opstane u državnom vrhu održavanje bliskih odnosa sa predsednikom Milom Đukanovićem.

Sa druge strane, Đukanović i njegove pristalice smatraju da je tužilaštvo podleglo pritisku čelnika vlade i privođenje nazivaju skandaloznim činom.

Veljović je danima unazad pozivao građane da na Cetinju „odbrane svoju čast“ i ne dopuste ustoličenje mitropolita srpske crkve, da bi se u nedelju i sam pojavio u tom gradu. Potpredsednik crnogorske vlade i koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović objavio je snimak u kojem se vidi kako bivši predvodnik policije inicira napad na pripadnike doskorašnjih kolega. Abazović je konstatovao „da je sada svima sve jasno“.

Milo Djukanovic
Milo Đukanović Foto:TANJUG/ SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

Veze sa kriminalnim grupama

Ime Veselina Veljovića pominjalo se u medijima i u vezi sa slučajem klana Velje Nevolje. Naime, nekoliko dana pre nego što su u februaru ove godine uhapšeni u akciji srpske policije, Veljko Belivuk i Marko Miljković posetili su Crnu Goru. Prethodno, u decembru 2020. godine policija na čijem čelu je bio Veljović ukinula je odluku o zabrani ulaska u tu zemlju za ovu dvojicu, iako su tada važili za bezbedonosno interesantna lica. Belivuk i Miljković su tokom boravka u Crnoj Gori oteli Mila Radulovića, zvanog Kapetan, a pored otmice sumnjiče se i za dva ubistva.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Veljović je u svoju odbranu rekao da su Belivuk i Miljković bili pod stalnim nadzorom policije, kao i da je sprečeno njihovo ubistvo u Podgorici. Bez objašnjenja ostala je činjenica da su vođe kriminalne grupe izvršile tri krivična dela u Crnoj Gori, dok ih navodno konstantno pratila policije.

BONUS VIDEO Privođenje Veselina Veljovića na Cetinju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar