Merkel danas odlučuje: Hoće li Nemačka u mega lokdaun

Svet 19. Jan. 202110:19
Share:
Angela Merkel Foto:Tanjug/Michael Kappeler/pool photo via AP

Hoće li Nemačka, posle delimičnog lokdaunda u novembru, pooštavanja u decembru i produženogdo kraja januara sada ući u mega lokdaun? Danas se kancelarka Angela Merkel sastaje s premijerima saveznih pokrajina da dogovore epidemiološke mere nakon 31. januara. Stručnjaci se zalažu za stroži lokdaun, ali i političari, jer se novi soj virusa širi 6-8 puta brže, pa se Nemci boje da ne završe kao Englezi.

Pročitajte još:

Nijemci su gotovo u potpunom lokdaunu, ali se i većina stanovništva zalaže za stroži lokdaun, piše konzervativni Frankfurter Algemajne Cajtung. Merkel je za policijski čas, zatvaranje škola, obavezan rad od kuće, bržu vakcinaciju i nošenje FFP2 maski, piše Špigl.

Grupa stručnjaka koji savetuju nemačku vladu upozorila je da ne bi bilo dobro preceniti trenutnu pozitivnu situaciju s opadajućim brojevima novozaraženih. “Zemlje poput Irske dobro su upozorenje koliko se brzo može poništiti uspeh u borbi protiv pandemije”, istakao je premijer Sarske Tobias Hans (CDU) za Rheinische Post. Irska je prva u EU proglasila lokdaun i sjajno spustila broj zaraženih, ali je otvaranje pabova i radnji uoči Božića značilo katastrofu s novim razbuktavanjem pandemije.

Novi soj virusa

Širenje novog soja virusa može se zaustaviti samo daljim smanjivanjem mobilnosti i kontakata, pa je jedna od prvih preporuka da se i službeno naloži da svi rade od kuće ukoliko je to ikako moguće. Neće biti dovoljno da se samo produže sadašnje, ionako stroge mere, upozoravaju nemački naučnici, potrebno je uvesti policijski čas i naložiti školama da do daljeg rade onlajn.

Kako se i odakle šire novi sojevi korone Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Većina Nemaca podržava nastavak lokdauna, koji im osigurava dobre ekonomske izglede. Prema agenciji YouGov, 40 posto ih je za postroženje mera, a drugih 21 posto za zadržavanje postojećeg lokdauna, preneo je Jutarnji list. Do 31. januara na snazi je zabranu rada ugostiteljskih objekata i hotela, kulturnih i sportskih ustanova, rade samo prodavnice s hranom i apoteke, škole i vrtići većinom ne rade, smete da se družite samo s jednom osobom izvan domaćinstva. U okruzima gde je više od 200 novoobolelih na 100.000 stanovnika u 7 dana, nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara. Samo 13 posto Nmaca sad je za ukidanje lokdauna, a 17 posto za ublažavanje.

Ankete kažu da je čak 70 posto Nemaca za to da se proglasi obaveza poduzećima da svim radnicima omoguće rad od kuće, ukoliko je to izvodljivo.

Takođe se razgovara o striktnoj zabrani napuštanja kuće, obustavi saobraćaja za vozove i autobuse i o obaveznom nošenju kvalitetnijih maski FFP2, što je već uvedeno u Bavarskoj. Berlinski Tagesspiegel prenosi da je 56 posto Nemaca za policijski čas kakav recimo imaju Francuzi (od 16. januara u Francuskoj je na snazi policijski čas od 18 sati, umesto od 20 kako je bilo ranije). Uvođenju policijskog časa protivi se 36 posto Nemaca.

Sporno zatvaranje škola

Većina Nemaca je za to da se na čitavu zemlju protegne obavezno nošenje FFP2 maski, što je u Bavarskoj obavezno od ponedeljka: za to je 60 posto ispitanih, a 36 posto se slaže ako maske svima budu besplatne. Jedino oko zatvaranja škola nema većinske podrške: da škole ostanu zatvorene, slaže se 40 posto Nemaca, dok 37 posto smatra da bi se nastava uz određena ograničenja mogla održavati u školi. Za normalno odvijanje školske nastave je 16 posto ispitanih, piše Tagesspeiegel.

Pročitajte još:

Uoči današnjeg sastanka s premijerima pokrajina, kancelarka Angela Merkel u ponedeljak uveče našla se sa svojim naučnim savetom, sa stručnjacima koji je savetuju oko pandemije. Većina stručnjaka zalaže se za još strože mere, prenosi Špigl. Rolf Apvajler, molekularni biolog i direktor Evropsko Bioinformatičkog instituta u Engleskoj, koji savetuje i francuskog predsednika Emanuela Makrona, upozorio je da se prisutnost novog soja koronavirusa B.1.1.7. povećala za 200 do 400 posto u novembru, što je prošlo nezapaženo, dok su se ostale varijante smanjile za 50 posto.

Problem je u tome što novi soj dovodi do 6 do 8 puta većeg mesečnog broja zaraženih, upozorio je Apvajler na sastanku kod kancelarke. Postoji rizik da će 2021. biti gora od 2020. ako hitno ne delujemo, upozorila je virolog Melani Brinkman iz Centra za istraživanje infekcija. Ona podržava potpuni lokdaun, kakav smo imali na proleće, prenosi Špigl. Cilj je vlade smanjiti broj zaraženih ispod 50 na 100.000 stanovnika u 7 dana, dok Brinkman smatra da je to iluzorno, jer i najmanji broj zaraženih preti novim razbuktavanjem. Moramo ići prema nuli, poručuje Brinkman, koja podržava kampanju #ZeroCovid.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment