Mekdonald: Izjašnjavanje o irskom jedinstvu pitanje vremena

Svet 08. maj. 202120:51
Podeli:
Meri Lu Mekdonald
Meri Lu Mekdonald Foto: Niall Carson / PA Images / Profimedia

Pobeda stranaka koje zagovaraju nezavisnost na izborima U Škotskoj "značajna je i za kampanju irskog jedinstva i nagoveštava temeljne promene u Velikoj Britaniji", poručila je danas predsednica irske nacionalističke stranke Šin Fejn Meri Lu Mekdonald. Šin Fejn se već godinama zalaže da se Severna Irska ujedini sa Republikom Irskom, naročito otkako je Britanija 2016. godine glasala za izlazak iz Evropske unije, uprkos tome što je većina u Severnoj Irskoj želela ostanak u EU.

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja je obećala referendum o nezavisnosti ako osvoji vlast, na dobrom je putu da dobije najviše glasova u škotskom parlamentu, javlja Rojters.

Liderka Šin Fejna poručila je da će njena stranka, koja je deo vladajuće koalicije u Severnoj Irskoj i glavna opoziciona stranka u Irskoj, vrlo pažljivo pratiti šta će se dalje dešavati u Škotskoj.

„Rezultat SNP je značajan i mislim da je on samo posledica činjenice da politika širom Britanije i u Irskoj prolazi kroz period temeljnih promena“, rekla je Mekdonald.

Ona smatra da će biti izjašnjavanja o irskom jedinstvu i da je to pitanje vremena, a da bi referendum u Škotskoj ili njena nezavisnost iz temelja promenili ustavni aranžman Britanije i imali veoma jak efekat na dešavanja u Irskoj.

Referendumu u Škotskoj se protivi britanski premijer Boris Džonson, koji je poručio da će odbiti svako takvo glasanje jer su Škoti podržali ostanak u Velikoj Britaniji 2014. godine.

Šin Fejn se već godinama zalaže da se Severna Irska ujedini sa Republikom Irskom, naročito otkako je Britanija 2016. godine glasala za izlazak iz Evropske unije, uprkos tome što je većina u Severnoj Irskoj želela ostanak u EU.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar