Međusobne optužbe Jerevana i Bakua za kršenje primirja

Svet 13. dec. 202020:01
Podeli:
Foto: REUTERS/Stringer

Zvaničnici Ministarstva odbrane Azerbejdžana objavili su da su četvorica azerbejdžanskih vojnika ubijena tokom primirja kojim je prekinut sukob sa Jermenijom u području Nagorno-Karabaha, koji je trajao nešto više od mesec dana.

Objava Ministarstva odbrane ne sadrži detalje navodne pogibije vojnika. Ukazano je da se dogodila na području koje je Azerbejdžen preuzeo pod kontrolu od Azerbejdžana po potpisivanju sporazuma o prekidu vatre postignutog 10. novembra, javio je Radio Slobodna Evropa.

Saopštenju azerbejdžanskog Ministarstva odbrane prethodila je razmena optužbi dve strane o kršenju sporazuma o primirju koji su postigle posredstvom Rusije.

Pročitajte još:

U međuvremenu, jermensko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Azerbejdžan u značajnoj meri prekršio primirje – ne navodeći, međutim, više detalja. Takođe, jermenska strana optužila je Azerbejdžan za kršenje primirja u području Hadruta.

Vojska Karabaha, koja je kontrolisala područje Nagorno Karabaha do prošlomesečnog prekida vatre, saopštila je da su tri pripadnika njenih snaga ranjena u borbama 11. decembra.

Tokom sukoba koji su izbili krajem septembra 2020. dve strane su potpisale ukupno četiri sporazuma o prekidu vatre i postizanju primirja u kojima su posrednici bili Rusija, Francuska i Sjedinjene Države.

Četvrto, kojem je posredovala Rusija, traje nešto duže od mesec dana.

Poštovanje prekida vatre obezbeđuju ruske trupe – čijih je 2.000 pripadnika razmešteno u području u kom su borbe trajale ukupno šest nedelja.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali su ga do septembarskih sukoba, gotovo u potpunosti, kontrolisale jermenske snage usko povezane sa Jerevanom.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar