Podeli
Foto: EPA-EFE/ABDULMONAM EASSA / POOL

Muškarac, kojeg je francuska policija usmrtila danas nakon što je on nožem odsekao glavu profesoru istorije u pregrađu Pariza, imao je 18 godina i poreklom je iz Čečenije, preneli su francuski mediji. Predsednik Emanuel Makron oštro je osudio ono što je nazvao "islamističkim terorističkim napadom" i pozvao naciju da se ujedini protiv ekstremizma.

Identitet osumnjičenog nije objavljen u javnosti. Francuski mediji izvestili su da je osumnjičeni 18-godišnji Čečen, rođen u Moskvi. Ta informacija nije mogla odmah da bude potvrđena, prenosi AP.

Francuski predsednik Emanuel Makron oštro je osudio ono što je nazvao “islamističkim terorističkim napadom” na nastavnika istorije, ujedno pozivajući naciju da se ujedini protiv ekstremizma.

Pročitajte još:

“Jedan od naših sunarodnika danas je ubijen jer je učio … slobodi izražavanja, slobodi da verujemo ili ne verujemo“, rekao je Makron tom prilikom.

Dodao je da napad ne bi trebalo da deli Francusku jer to ekstremisti žele.

Makron je posetio školu u kojoj je nastavnik radio gde se sastao sa osobljem.

Reporter Asošiejted Presa video je kako su na mesto događaja stigla tri vozila hitne pomoći, i teško naoružana policija koja je obezbeđivala to područje.

Antiterorističko tužilaštvo Francuske otvorilo je istragu za ubistvo sa sumnjom na teroristički motiv.

Podsetimo, francuska policija ubila je muškarca koji je, uzvikujući “Alahu ekbar” (Alah je veliki), odsekao glavu profesoru lokalne srednje škole.

Ubijeni nastavnik istorije navodno je otvorio diskusiju sa studentima o karikaturama islamskog proroka Muhameda.

Incident se dogodio u petak posle podne u Konflan Sen Onorinu, a policija je napadača sustigla i ranila u obižnjem Eranjiju.

Ranjeni napadač, koji je navodno bio opasan eksplozivom, teško je ranjen i prebačen je u bolnicu gde je kasnije preminuo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar