London uveo sankcije protiv 7 Rusa povezanih sa trovanjem Navaljnog

Svet 21. avg. 202109:42
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Britanska vlada saopštila je danas da je uvela sankcije protiv sedam Rusa povezanih sa trovanjem protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog kome je pozlilo pre tačno godinu dana tokom leta u Sibiru.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusima, identifikovanim kao pripadnici ruske bezbednosne službe (FSB), zabranjeno je putovanje u Veliku Britaniju i zamrznuta im je imovina, navela je britanska vlada.

London je u oktobru 2020. uveo sankcije protiv šest zvaničnika, medju kojima su šef FSB-a Aleksandar Borotnikov i predstavnik ruske predsedničke administracije Sergej Kirijenko. Sankcije su uvedene i zbog umešanosti u trovanje Navaljnog.

Britanske vlasti dodale su da su sankcije protiv sedam Rusa uvedene jer smatraju da su te osobe „direktno odgovorne za pripremu i sprovodjenje napada na Navaljnog u Tomsku, 20. avgusta 2020. godine“.

Medju njima su tri navodna agenta FSB-a, Aleksej Aleksandrov, Vladimir Panaev i Ivan Osipov, koji su, prema navodima Londona, bili u Tomsku kada je otrovan Navaljni. Drugi sankcionisani Rusi su visoko rangirani predstavnici FSB, od kojih jedan general i jedan pukovnik.

Navaljni (45) je dva dana bio u komi u jednoj bolnici u Sibiru pre nego što je prebačen u Berlin na dalje lečenje, a nemački lekari su utvrdili da je Navaljni otrovan novičokom, nervnim agensom iz sovjetske ere.

Protivnik Kremlja se početkom januara vratio u Moskvu gde je odmah uhapšen. Trenutno izdržava zatvorsku kaznu od dve i po godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar