Lavrov: Rusija još čeka odgovor SAD i NATO o garancijama za neširenje alijanse

Svet 18. jan. 202223:17
Podeli:
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov Foto:EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN

Rusija i dalje čeka odgovor SAD i NATO-a na zahtev Moskve za obavezujućim garancijama da se alijansa neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok (Annalena Baerbock) u Moskvi, Lavrov je rekao da su „te inicijative koje je predložila ruska strana, oko pouzdanih, pravno obavezujućih bezbednosnih garancija, privukle pažnju“ i da se o njima „prilično detaljno razgovaralo“, prenosi agencija TASS.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ponoviću, mi smo te garancije (nacrte sporazuma) predali SAD i članicama NATO-a. Sada očekujemo odgovore na ove predloge, kao što nam je i obećano, kako bismo nastavili razgovor“, kazao je Lavrov.

Dodao je da je na sastanku sa Berbok „izražena zabrinutost zbog usmerenosti NATO-a ka obuzdavanju Rusije“.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte dva dokumenta, bezbednosnog ugovora Rusije i SAD i bezbednosnog sporazuma Moskve i NATO-a, u vreme sve većih tenzija zbog nagomilavanja ruskih vojnika u blizini Ukrajine.

Moskva, koja negira da planira napad na susednu Ukrajinu, zatražila je garancije da se NATO neće širiti na tu zemlju i druge bivše sovjetske republike, da neće raspoređivati oružje na tim teritorijama i da će prestati da izvodi vojne vežbe u blizini ruske granice.

Vašington i njegovi saveznici odlučno su odbacili zahteve Moskve na prošlonedeljnim pregovorima predstavnika Rusije i SAD i NATO-a, na kojima nije postignut napredak u zaustavljanju eskalacije krize.

Pregovori su započeti u jeku tenzija, naraslih pošto je Rusija u blizini granice sa Ukrajinom rasporedila oko 100.000 vojnika i teško naoružanje. Kijev i Zapad strahuju da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine nagoveštava invaziju na tu zemlju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sutra će posetiti Ukrajinu „kako bi potvrdio posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, naveo je danas Stejt department.

Bonus video: Anketa sa ulica ukrajinskih sela i rovova o razgovorima Putina i Bajdena

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar