Kuba očekuje proizvodnju 100 miliona doza svoje vakcine

Svet 21. jan. 202107:44
Podeli:
Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Kuba se nada da će ove godine proizvesti 100 miliona doza svoje vakcine protiv korona virusa i vakcinisati svoje celokupno stanovništvo, najavio je direktor Instituta "Finlay" koji upravlja s dva od četiri projekta vakcina koje su u kliničkim ispitivanjima.

„Imamo kapacitet za proizvodnju 100 miliona doza „Soberane 2“ koja je najnapredniji kandidat za kubansku vakcinu, rekao je Visente Veres novinarima u sredu, dodavši da je „faza proizvodnje“ već počela. I „ako sve bude u redu, ove godine će biti vakcinisana čitavo stanovništvo Kube“.

U ponedeljak je „Sobarana 2“ ušla u „fazu IIb“ ispitivanja na 900 dobrovoljaca. Ako uspe, u martu će ući u „fazu III“, poslednju pre odobrenja, sa 150.000 dobrovoljaca. Institut „Finlay“ nedavno je potpisao sporazum sa Pasterovim institutom u Iranu da i ta zemlja učestvuje u „fazi III“.

Druga kubanska vakcina, „Soberana 1“ koja je sada u „fazi 1“, trebalo bi da pređe u „fazu 2-3“ u februaru i takođe će biti testirana na ljudima koji se oporavljaju od bolesti, rekao je Veres.

„U februaru ćemo početi kliničko ispitivanje na pedijatrijskoj populaciji“, tako da se vakcina može primenjivati i na decu, rekao je on.

Cilj je pokretanje opšte vakcinacije Kubanaca u prvoj polovini godine. Vakcina će biti besplatna, ali ne i obavezna. Biće kao „opcija“ ponuđena i turistima koji posećuju to ostrvo, rekao je Veres.

Ukupno su u pripremi četiri vakcine-kandidata: „Soberana 1 i 2“, „Abdala“ i „Mambisa“, sve u fazi kliničkog ispitivanja (faza I ili II). Prva tri se daju injekcijom, četvrta je sprej za nos.

„Soberane 1 i 2“ razvija Institut „Finlay“, a „Abdalu“ i „Mambisu“ Centar za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju (CIGB).

Ako bilo koja od njih dobije konačno odobrenje, biće to prva vakcina protiv KOVIDA-19 spravljena i proizvedena u Latinskoj Americi.

Iako odnedavno raste broj slučajeva zaraze, Kuba je i dalje jedna od najmanje pogođenih pandemijom u svom regionu, sa ukupno 19.122 slučaja, uključujući 180 smrtnih, medju 11,2 miliona stanovnika.

Kuba, pod američkim embargom od 1962. godine, često je morala da smišlja i pravi svoje lekove i vakcine.

Uz to, „za siromašnu zemlju poput Kube, kupovina vakcine koja nam je potrebna za naš narod, predstavlja ekonomski problem“, priznao je direktor Instituta „Finlay“.

Tokom 1980-ih godina kubanska država je četvrtinu svog budžeta davala zdravstvu, oslanjala se na biotehnologiju, te je tako otkrila vakcinu protiv meningokokusa B.

Sada kubanski program vakcinisanja dece predvidja 11 vakcina, od kojih se osam proizvodi na ostrvu, za borbu protiv 13 bolesti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar