Komšić Dodiku: „Kaži ko ti je dao ukradenu ikonu“

Svet 18. dec. 202018:13
Podeli:
Željko Komšić, Milorad Dodik kombo
Foto: N1

Član Predsedništva BiH Željko Komšić pozvao je predsedavajućeg tog državnog tela Milorada Dodika da otkrije ko mu je dao pozlaćenu ikonu iz Luganska, staru 300 godina, koju je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu. Tužilaštvo BiH je danas formiralo predmet povodom afere "Ikona" i navelo da će se izvršiti provere. Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković takođe je potvrdila ovu istragu i navela da su optužbe velike jer su se oglasili i ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine i njihova Crkva.

Nakon što je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio pozlaćenu ikonu iz Luganska, staru 300 godina, ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu brojni zvaničnici su pozvali da se to ispita. Među prvima je to učinio član Predsedništva BiH Željko Komšić.

„Pozivam Dodika da javnosti konačno otkrije ko mu je dao ukradenu ikonu“, napisao je Komšić na Fejsbuku.

Komšić je reagovao odmah nakon što se saznalo za problem u vezi sa ikonom i poručio da neko mora ići u zatvor ako su navedene informacije tačne.

O aferi „Ikona“ su pisali i strani mediji, a mnogi strani i domaći zvaničnici su se oglasili navodeći da slučaj mora da se ispita i otkrije na koji način je ona uopštee mogla dospeti u Dodikove ruke, pa onda završiti kao poklon Lavrovu.

I pored pritiska javnosti na ta pitanja još uvek nema odgovora, a onaj koji je u to najbolje upućen, Milorad Dodik – uporno ćuti.

Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Da neće na tome ostati pokazalo je Tužilaštvo BiH koje je danas formiralo predmet povodom afere „Ikona“ i navelo da će se izvršiti provere. Ministarka spoljnih poslova Bisera Turković je potvrdila ovu istragu i naglasila da su optužbe velike jer su se oglasili i ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine i njihova Crkva.

Podsetimo, pre dva dana Ambasada Ukrajine u BiH uputila je diplomatsku notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH od kojeg traži sve informacije o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina iz Luganska, koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom njegove službene posete BiH.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar