„Nisu zaslužili da ovako odu“: Sve žrtve masakra u Koloradu

Svet 24. mar. 202113:03 > 16:15
Podeli:
Foto: Facebook, REUTERS/Alyson McClaran

Policajac, menadžer prodavnice, kupci: Oni su žrtve masakra u Bolderu, Koloradu. Ljudi koji nisu imali ništa zajedničko osim što su kupovali namirnice u istoj prodavnici kada je napadač otvorio vatru.

Pročitajte još:

„Voleo bih da mogu da vam obećam da će bol brzo proći“, rekao je guverner Kolorada Džared Polis. „Ali neće… U ovakvim vremenima, teško je videti svetlost kako se probija kroz mrak“, dodao je on.

Među 10 žrtava pucnjave u Koloradu je i Srbin Neven Stanišić koji je u Bolder stigao bežeći od rata u Bosni.

Stanišić (23), je radio kao majstor i u radnju je pozvan da popravi aparat za kafu. Sveštenik Radovan Petrović iz Crkve Jovana Krstitelja u Lejkvudu, Kolorado, rekao je lokalnim medijima da je Stanišićeva porodica došla u SAD 1990ih bežeči od rata u Bosni. „Izbegli su jednu tragediju dolaskom ovde, ali ih je sada tragedija pogodila“.

Foto: Facebook/Neven Stanisic

„On je bio veoma dobar, stidljiv, vredam dečak i jedan od onih klinaca koji su slušali roditelje“, rekla je Petrovićeva supruga Denver Postu.

Policajac Erik Tali (51), otac sedmoro dece, pridružio se policiji sa 40, napustivši posao u IT sektoru. Policijski veteran poginuo je štiteći druge koji su samo pokušavali da žive svoje živote i kupe namirnice, rekao je tužilac Bolder okruga Majkl Doerti.

Foto:EPA-EFE/BOULDER POLICE DEPARTMENT

U emotivnoj konferenciji za medije, Talijeve kolege su ispričale anegdotu iz njegovog života. Kada je jedno njegovo dete progutalo novčić, drugo ga je oživelo koristeći tehnike koje je naučio od tate. „Nije morao da bude policajac. Imao je karijeru ali je osetio poziv. I voleo je svoju zajednicu“, rekao je šef policije Boldera Maris Herols. „A on je sve što policiji treba i što zaslužuje. Brinuo je o zajednici. Brinuo je o policiji. Brinuo je o svojoj porodici i bio je spreman da umre štiteći druge“.

Predsednik SAD Džo Bajden odao je poštu policajcu rekavši: „Policajac Tali nije oklevao da izvrši svoju dužnost, davši ultimativnu žrtvu kako bi spasao živote drugih. To je definicija američkog heroja“.

Riki Olds, 25, je radila kao menadžer supermarketa King Supers. Njen ujak Bob Olds rekao je CNN-u da su je odgajili baka i deka.

Foto: Facebook @RikkiOlds

Teri Leiker, 51, je 30 godina radila u supermarketu. „Volela je da odlazi na posao i uživala je radeći tamo“, rekla je Rojtersu njena prijateljica Leksi Natson i dodala da je Leiker posao dobila preko programa za ljude sa specijalnim potrebama. „Njen dečko sa kojim je počela da se zabavlja 2019. godine takođe radi u supermarketu. On je bio tamo juče. Preživeo je“, dodala je Natson.

Deni Stong, 20, je u King Supersu radio od decembra 2018. „Ne mogu da ostanem kod kuće. Radim u prodavnici“, napisao je na svom Fejsbuk profilu. Na profilu stoji da je ljubitelj aviona, bicikala i motora a za svoj rođendan 8. marta pozvao je ljude da ga proslave donacijama za fondaciju koja se zalaže za pravo na nođenje oružja.

Foto: Facebook/Denny Stong

„Nije uradio ništa loše i nije zaslužio da ovako ode“, naveo je jedan njegov prijatelj. „Samo se pojavio na poslu i bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme“.

Kevin Mahoni, 61, preminuo je kupujući namirnice za svoju porodicu. Njegova ćerka je potvrdila da joj je deka preminuo u pucnjavi i dodala: „Trudna sam. Znam da želi da budem snažna za njegovu unuku“.

Tralona Bartkovika, 49, vodila je prodavnicu odeće u Bolderu. „Mi kombinujemo zabavu sa funkcionalnošću“, reklamira se njena prodavnica koju je Bartkovika osnovala sa sestrom Lisom Nobl posle putovanja u Bali.

Foto: Facebook/TralonaBartkowiak

 

Suzan Fauntin, 59, i njen suprug Nik držali su klub u Bolderu. „Ona je bila jedna od najboljih osoba koje sam znala“, rekla je njena dugogodišnja prijateljica Helen Forster. „Uvek je bila mirna i opuštena i bilo je beskrajno zabavno biti u njenom društvu“, dodala je ona.

 

Izveštaja o poslednje dve žrtve Lin Marej, 62 i Džodi Vaters 65 još nema.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar