Ko su komandosi optuženi za ubistvo predsednika Haitija FOTO

Svet 10. jul. 202113:29
Podeli:
Foto:AP Photo / Joseph Odelyn; AP Photo/Jean Marc Hervé Abélard;

Među naoružanim komandosima koji su ubili predsednika Haitija Žovanela Moiza (53) bilo je 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca sa Haitija Džejms Solages (35) i Džozef Vinsent, saopštile su vlasti juče. Potraga za glavnim organizatorima ubistva nastavlja.

PROČITAJTE JOŠ:

Solanges je predsednik dobrotvorne organizacije sa sedištem na jugu Floride i tvrdi da je bivši telohranitelj u kandskoj ambasadi na Haitiju. Vinsent živi na području Majamija. Obojica su rođeni na Haitiju, rekli su zvaničnici.

Kolumbijski ministar odbrane Diego Molano rekao je da prvi rezultati istrage pokazuju da su osumnjičeni Kolumbijci članovi oružanih snaga te zemlje te je obećao pomoć u istrazi na Haitiju.

Foto:AP Photo/Joseph Odelyn

„Stranci su došli da ubiju predsednika“

Policija je osobe za koje se sumnja da su počinile ubistvo predsednika pratila do kuće u blizini mesta zločina, severnom predgrađu glavnog grada Port-o-Prensa. Nakon pucnjave, koja je trajala do kasno u noć, uhapšen je određeni broj osumnjičenih.

Šef policije Leon Čarls novinarima je pokazao niz kolumbijskih pasoša, jurišnih pušaka, mačeta, voki-tokija…

Foto:AP Photo / Joseph Odelyn

“Stranci su došli u našu zemlju da ubiju predsednika”, rekao je Čarls.

“Bio je to upad dobro opremljenih komandosa s više od šest automobila”, rekao je haićanski ministar za izbore i međustranačke odnose Matijas Piere.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana, koji održava diplomatske veze sa Haitijem, saopštilo je da je 11 osumnjičenih zarobljeno u njihovoj ambasadi u koju su provalili.

Foto:AP Photo/Joseph Odelyn

Zvaničnici se nisu osvrnuli na motiv ubistva, rekavši samo da je napad, koji su osudile opozicije partije na Haitiju i međunarodna zajednica, izvela „dobro obučena i teško naoružana grupa“.

Foto:AP Photo / Joseph Odelyn

Šta znamo o pucnjavi?

Podsećamo, predsednik Haitija Žovanel Moiz ubijen 07. jula kada je naoružana grupa ljudi upala u predsedničku rezidenciju u kojoj se nalazio sa suprugom. Napadači su upali u rezidenciju  tvrdeći da su agenti američke Agencije za borbu protiv droga (DEA).

Na snimku koji je zabeležio neimenovani svedok vidi kako neko sa američkim naglaskom viče: „DEA operacija. Svi odstupite. DEA operacija. Svi nazad, odstupite“.

Stanovnici tog kraja tvrde da su videli ljude obučene u crno kako prolaze kroz kvart. Drugi snimci sa lica mesta pokazuju naoružane muškarce sa puškama kako stižu ispred predsednikove rezidencije.

Ko je ubijeni predsednik?

Moiz bio je predsednik Haitija od februara 2017. nakon što je njegov prethodnik odstupio.

Često je bio na meti kritičara zbog korupcije, a nekoliko puta tokom njegove vladavine dogodili su se nasilni antivladini protesti. Mnogi Moizovu vladavinu smatraju nelegitimnom jer mu je mandat završen u februaru 2021. godine. Tokom svoje vladavine promenio je sedam različitih premijera, a suočavao se sa snažnim opozcionim protestnim pokretom, prenosi DW.

Opozicioni lideri su ga optuživali da je „gladan moći“, da stvara obaveštajnu službu koja samo njemu odgovara, a kritikovali su i njegovo odobravanje uredbe koja ograničava moć sudova da vrše revizije ugovora o javnim nabavkama.

Opozicija na Haitiju optužila je SAD – glavnog inostranog donatora Haitija – da su popustljive prema Moizeu zbog njegove podrške američkoj spoljnoj politici i suprotstavljanja venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru u okviru karipske zajednice Karikom.

Haiti je godinama unazad politički podeljen, u zemlji je sve veća humanitarna kriza i nestašica hrane, pa se strahuje da će ubistvo predsednika dovesti do novih nereda.

BONUS VIDEO Dobro došli u zemlju pučeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar