Jedni viču „izdaja“, jedni viču „konačno“, a Milo se smeje

Svet 23. jan. 202212:21
Podeli:
Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Istorija je ispisana 30. avgusta 2020. godine, poručili su tada lideri tri pobedničke koalicije u Crnoj Gori - Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić. Sedamnaest meseci nakon - istorija se ponavlja. Abazović želi da formira manjinsku Vladu, bez Krivokapića na čelu, i bez Bečića kao predvodnika Skupštine Istovremeno, Krivokapić traži smenu svog potpredsednika Abazovića zbog izdaje, dok Bečić sa svih strana očekuje nož u leđa.

„Znali smo da se nešto sprema“, rekao je Momo Koprivica, poslanik Demokratske Crne Gore kada je Dritan Abazović i zvanično izašao u javnost da idejom formiranja manjinske Vlade. Zvanična procedura pokrenuta je kada je koalicija „Crno ba bijelo“, na čijem je čelu Abazović, podnela Skupštini inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Zdravka Krivokapića. Njegov postupak izazvao je tektonske poremećaje u Crnoj Gori i praktično stvorio dve struje unutar vladajuće koalicije. Dok jedini viču „izdaja“, drugo kažu „konačno“, a jedini koji sa osmehom na licu posatra situaciju je Milo Đukanović, lider Demokratske partije socijalista (DPS).

Iako su se pre samo godinu dana sa svih strana čuli povici „Nikad više DPS“, ta stranka sada učestvuje u rušenju Vlade Zdravka Krivokapića. Na crnogorskom parlamentu je sada da odluči o momentu pada dugo željene Vlade koju ne predvodi DPS.

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Krivokapić uzvratio udarac

Istog dana kada je koalicija predvođena Abazovićem preložila rušenje Vlade, premijer Krivokapić odlučio je da zada udarac svom potpredsedniku.

"Danas sam Skupštini Crne Gore podneo inicijativu za smenu Dritana Abazovića, i predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za novog potpredsednika Vlade Crne Gore", poručio je profesor Krivokapić i dobio podršku jednog dela parlamentarne većine.

Bečić: Nezapamćena izdaja

Predsednik crnogorskog parlamenta, koji je već najavio da njegova partija neće podržati predlog o formiranju manjinske Vlade, a čija je pozicija takođe ugrožena, rekao je da se ovih dana odvija "izdaja kakvu Crna Gora ne pamti".

Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

"Oni koji su vam se kleli da sa DPS-om neće ići u bilo kakve varijante, a pre samo mesec dana tvrdili da sa ovakvim DPS-om neće nikada imati bilo šta, nude takvom DPS-u da mu prinesu na tacnu slobodarske glasove građana Crne Gore i da zajedno formiraju parlamentarnu većinu. To se zove politička prevara", smatra lider Demokrata.

Ministri u klinču

Pojedini ministri aktuelne crnogorske Vlade pozvali su Dritana Abazovića na podnese ostavku i odustane od rušenja Vlade u čijem je stvaranju učestvovao. Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja i Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja - ujedno i Krivokapićev prvi pik za potpredsedničku funkciju, smatraju da je Abazović izdao ljude koji su mi verovali.

"Naš potpredsednik mora podneti ostavku ili povući inicijativu. Prijateljski: Ne dozvoli da te mladog i perspektivnog dinosaurusi potroše i pošalju u političku istoriju, a narod zapamti kao izdajnika. Povuci inicijativu, vrati se gde pripadaš", poručio je Spajić, dok je Milatović svoju poruku potpisao sa "Ministri Vlade Crne Gore", nakon čega su se njegove kolege iz te institucije oglasile sa pitanjem - na koje tačno ministre se to odnosi.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

POGLEDAJTE JOŠ:

Mladen Bojanić - ministar kapitalnih investicija, Đorđe Radulović - ministar spoljnih poslova i Sergej Sekulović - ministar unutrašnjih poslova, oglasili su se s porukom da oni ne stoje iza stava kolega iz Vlade. Prema njihovom mišljenju, Dritan Abazović je čovek koji je najzaslužniji za opstanak Vlade i nikako ne može biti proglašen izdajnikom.

Građani na ulicama

Nekoliko stotina građana okupilo se ispred Vlade Crne Gore, kako bi poručili "Smenite Dritana". Protest je trajao oko sat vremena, a najavljeno je da će skup biti održan i u narednik danima, na istom mestu u Podgorici, ali i drugim gradovima širom Crne Gore. Iako organizator skupova još uvek nije poznat, predpostavlja se da iza protesta stoji struja koja podržava Krivokapića.

Izvesno je da se aktuelna Vlada Crne Gore nalazi na aparatima koji je održavaju u životu, čije će kablove rado isključiti Milo Đukanović.

BONUS VIDEO Abazović: Ako se Đukanović povuče iz politike, to će biti dobro za Crnu Goru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar