Italija i EU blokirale AstraZeneka vakcine za Australiju

Svet 04. mar. 202120:58
Podeli:
Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Italija i EU blokirali su pošiljku vakcina protiv COVID-19 kompanije AstraZeneka namenjenu Australiji. Vlada Australije nije se oglasila povodom blokirane pošiljke, a ni iz kompanije AstraZeneka još uvek nema komentara.

Britansko-švedski proizvođač nije ispunio svoje ugovorne obaveze sa Evropskom unijom, pa je italijanska vlada odbila zahtev za izvozom 250.000 doza iz svoje fabrike Anagni u blizini Rima, piše Reuters navodeći da iz kompanije AstraZeneka nema komentara.

Italija je podnela zahtev, a Evropska komisija ga je potpisala novim sistemom kontrole izvoza koji je stupio na snagu 30. januara. Ovo je prvi put da ga koristi država članica.

Podrazumeva se da će se doze sada preraspodeliti unutar EU, gde je oko osam posto stanovništva vakcinisano, u poređenju sa više od 30 odsto u Velikoj Britaniji.

Australija bi trebalo da počne sa uvođenjem vakcine AstraZeneka i očekuje isporuku 1,2 miliona doza iz Evrope, a 300.000 ih je stiglo tokom vikenda. Vlada Australije još nije komentarisala blokiranu pošiljku.

Ovo je najnoviji razvoj događaja u tekućoj prepirci sa EU koja je započela krajem januara kada je AstraZeneka, čija je vakcina razvijena s Univerzitetom Oksford, najavila da će moći da isporuči samo oko 40 posto doza koje je dogovorila sa EU u prvoj tromesečju zbog proizvodnih problema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar