Isfrustrirani Edi, manje frustrirani Vučić i hladan tuš EU za Balkan

Svet 24. jun 202221:30 > 21:42
Podeli:
Foto: John Thys/Pool via REUTERS

Razmišljali su Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski da li da putuju u Brisel na samit Evropske unije o Zapadnom Balkanu. U poslednjem trenutku doneta je odluka - lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije ipak će saslušati šta čelnici EU imaju da kažu o napretku zemalja Balkana kada je reč o evrointegracijama. Samo nekoliko sati nakon sudbonosne odluke stigao je hladan tuš - napretka nema, u EU nećemo, a "Edi i Dimitar su više isfrustrirani", rekao je predsednik Srbije.

Čelnici EU juče su zaključili da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za pristup Uniji, dok je situacija sa zemljama Zapadnog Balkana drugačija. Ukratko, nema pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nema liberalizacije viza za Kosovo, Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata, nema napretka u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

Šta je obeležilo buran dan u Briselu?

Nasmejani su pozirali lideri zemalja EU sa gostima sa Zapadnog Balkana. Emanuel Makron, možda i najveći protivnik proširenja Unije pristao je da se status kandidata dodeli Ukrajini i Moldaviji zbog pretnji koje stižu iz Rusije.

Foto: AP Photo/Olivier Matthys, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Međutim, nakon fotografisanja usledila je situacija u najmanju ruku neprijatna sa lidere Zapadnog Balkana koji su u Brisel otišli po dobre vesti, a praktično dobili samo packe.

"Najfrustriraniji" po rečima predsednika Srbije bili su premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, čije zemlje nisu dobile amin za početak pregovora sa Unijom.

"Danas su Edi i Dimitar više isfrustrirani nego ja, ali nadam se da do septembra situacija može da se promeni. Razumeo sam da će naše evropske kolege uložiti napore da se to desi, a mi ćemo uložiti napore da sprovedemo reforme u vladavini prava i drugim oblastima. Nadam se da ćemo u decembru svi biti bolje raspoloženi”, kazao je Vučić.

Napadi na Vučića

Predsednik Srbije je, kao i uvek, stoički izdržao kritike, pa i napade regionalnih medija.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj Foto:FoNet/Instagram predsednika Srbije

"I Edi i Dimitar su bili veoma fer prema Srbiji, pokazali su poštovanje prema Srbiji. Ali video sam da su hrvatski mediji već tokom samita objavili da se vrši ogroman pritisak na Vučića zbog odnosa prema Rusiji”, naveo je predsednik Srbije.

On je kazao da je Srbija danas pružila “veliku podršku” otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, “kao i mnoge druge zemlje, ali da se opet nije ništa dogodilo”.

“Ovo što se desilo Severnoj Makedoniji uopšte nije fer. Naši prijatelji iz Skoplja i Tirane su zaslužili da dobiju otvaranje pregovora sa EU. To je neophodnost jer su obe zemlje uradile sve što je trebalo da ispune za otvaranje pregovora”.

Vučić je izrazio nezadovoljstvo što je, kako je rekao, u prethodna četiri meseca (od početka ruske invazije na Ukrajine) “u evropskim medijima objavljeno 2.629 članaka o Srbiji, kako ugrožava ceo region, kako ugrožava mir u BiH i na Kosovu, i onda se nije ništa desilo”.

“Moje pitanje je da li ste videli da se iko izvinio od tih medija za te dezinformacije koje su plasirali narodima EU”, dodao je Vučić.

Edi Rama, Aleksandar Vučić Foto:FoNet/Instagram predsednika Srbije

Isfrustrirani Edi

Možda najoštriju reakciju na jučerašnji samit imao je premijer Albanije Edi Rama, koji je svoje nezadovoljstvo javno iskazao.

„Sramota je da zemlja članica NATO, Bugarska, kidnapuje dve druge članice, Albaniju i Severnu Makedoniju, usred rata u dvorištu Evrope, dok ostalih 26 zemalja sedi uplašeno i nemoćno“, rekao je Rama.

Uz fotografiju sa kolegom iz Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, Rama je uputio zagonetnu poruku na društvenim mrežama.

"Još uvek čekate Godoa? Ne, navikli smo na ovu šaradu i više nego ikad posvećeni smo da unapredimo modernizaciju naših zemalja i našeg regiona sa nepokolebljivim evropskim duhom".

Samo dan nakon njegovog medijskog istupa, bugarski parlament odlučio je da povuče veto na pregovore Severne Makedonije sa EU.

POGLEDAJTE JOŠ:

EU: Ne odustajte, spremni smo za proširenje

Iako je Zapadnom Balkanu poručeno da se pregovori praktično nisu pomerili sa mrtve tačke, lideri EU kažu - ne odustajte, zagovaramo proširenje više nego ikada do sada.

Rat u Ukrajini stavio je proširenje Evropske unije ponovo u prvi plan. To pre svega znači napredovanje u procesu pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i napredak u bilateralnim i regionalnim sporovima, između ostalog u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Tako je Olaf Šolc istakao da svih šest zemalja mogu da računaju na podršku Nemačke, dok opipljivih rezultata na polju evrointegracija i dalje nema.

BONUS VIDEO Iz Brisela Beogradu ohrabrenje i predlog, ali i uslovi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar