Incko: Reakcije iz RS očekivane, možda i blaže od očekivanih

Svet 29. jul. 202115:13
Podeli:
Valentin Incko Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je ocenio da su reakcije političara iz Republike Srpske na njegovu odluku da zakonski zabrani negiranje genocida, bile očekivane i možda čak, kako tvrdi, nešto blaže nego što je očekivao.

PROČITAJTE JOŠ:

Incko je u intervjuu za „Klix.ba“, na pitanje da li očekuje da bi moglo doći do blokada institucija BiH, rekao da bi svaka aktivnost političkih stranaka koja bi paralizovala institucije, bila korak u pogrešnom smeru i loša usluga građanima koje tvrde da predstavljaju.

Upitan da li ga brinu izjave političkih predstavnika Republike Srpske koji tvrde da je on najodgovornija osoba za politički haos u BiH, Incko je rekao da je poznata taktika domaćih političara da koriste visokog predstavnika kao „žrtveno jagnje“.

„Oni to isto rade i sa drugim predstavnicima međunarodne zajednice i optužuju ih za različite prekršaje, što naravno nema uporišta u stvarnosti“, izjavio je Incko.

Naveo je da je veličanje ratnih zločinaca, poricanje genocida i ratnih zločina nešto što političari u BiH nikada ne bi trebalo da rade, ali da neki to ipak rade.

Napominje da je odluka o nametanju izmena i dopuna Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida isključivo njegova odluka, i da nije bilo političkih pritisaka.

„Ako političari nastave sa destruktivnim pristupom, uskoro će od Bosne i Hercegovine napraviti praznu zemlju koja nije dobra nikome. Zadatak političara je da zaustave egzodus mladih ljudi iz zemlje, a ne da ga ubrzaju oštrom retorikom i neodgovornim potezima“, poručio je Incko, koji ove nedelje zvanično napušta funkciju visokog predstavnika u BiH, a na njegovo mesto dolazi Kristijan Smit.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar