Hongkong: 47 aktivista optuženo za subverziju

Svet 28. Feb. 202110:48
Share:
Foto:SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Policija u Hongkongu uhapsila je danas 47 prodemokratskih aktivista pod optužbom za subverziju prema Zakonu o nacionalnoj bezbednosti.

Pročitajte još:

Bivši poslanici i borci za demokratiju već su hapšeni u januaru, ali su pušteni. Trenutno su ponovo u pritvoru i sutra će biti izvedeni pred sud, navela je u saopštenju policija. Među optuženima su 39 muškaraca i osam žena starosti izmedju 23 i 64 godine, saopštila je policija.

Oni su navodno prekršili Zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je nametnula kineska vlada zbog povezanosti sa nezvaničnim i nezavisno organizovanim glasanjem u julu prošle godine za kandidate za parlamentarne izbore.

Među uhapšenima je i Sam Čeung, mladi aktivista koji se sam prijavio policiji. “Vremena su teška. Nadam se da nećemo odustati od Hongkonga i da će se borba nastaviti”, rekao je on ispred policijske stanice do koje je došao u pratnji supruge.

Čeung i ostali optuženi su za organizaciju nezvaničnih “preliminarnih” izvora na kojima je trebalo da se izaberu najjači kandidati za parlamentarne izbore.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment