Hajko Mas tvrdi: Non-pejper ne potiče od Nemačke

Svet 28. apr. 202110:57
Podeli:
Hajko Mas Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da takozvani non pejper ne potiče od Nemačke, saopštilo je nemačko Ministarstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

On je tako reagovao na pisanje prištinske „Kohe“ od utorka po kome postoji još jedan non pejper u kome se definišu odnosi Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

„To ne potiče iz pera nemačke vlade. Naprotiv, ministar spoljnih poslova Mas je tokom prošlonedeljnih poseta Prištini i Beogradu istakao da Nemačka podržava dijalog o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU, kao i da je cilj sveobuhvatan sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti, uključuje međusobno priznanje i omogućava da obe zemlje imaju realnu perspektivu u EU“, navodi se u saopštenju, prenosi Dojče vele.

Prištinska „Koha“ objavila je u utorak da je imala uvid u dokument koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska, a koji predstavlja zajedničku inicijativu o nastavku dijaloga koji bi trebalo da rezultira konačnim sporazumom.

Po tom navodnom dokumentu Beograd i Priština bi se međusobno priznali, a predviđeno je i stvaranje autonomnog okruga severno Kosovo, kao i privilegovan status SPC.

Sa druge strane, Beograd bi bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar