Grčka ponovo zatvara radnje, srednje škole ostaju onlajn

Svet 30. jan. 202100:48
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

U Grčkoj će danas biti zatvorne prodavnice, manje od nedelju dana otkad su ponovo otvorene, a planovi za ponovno otvaranje srednjih škola su odloženi na neodređeno vreme, zbog naglog porasta broja novih slučajeva koronavirusa. Srednje škole će do daljeg nastaviti da drže nastavu na daljinu.

Član savetodavnog tela vlade Vana Papaevangelu objasnila je da zabrinjava horizontalno širenje infekcije u najgušće naseljenim delovima zemlje.

„Ne želimo da dođe do eksponencijalnog rasta broja inficiranih koji bi negativno uticao na naš zdravstveni sistem“, rekla je ona.

Dodala je da je pažnja epidemiologa sada sa severa zemlje preusmerena na oblast Atine, gde se u većini kvartova uočava jasan porast broja zaraženih.

Popunjenost bolničkih kapaciteta u Atini, gde živi skoro polovina stanovnika Grčke dostigla je 61 odsto.

U toj zemlji su 18. januara preduzeti prvi koraci za ublažavanje drugog lokdauna koji je na snazi od novembra.

Ponovo su otvorene prodavnice, frizerski saloni, osnovne škole i vrtići, a najavljeno je i otvaranje srednjih škola 1. februara.

Novim merama koje su saopštene danas, prodavnice u oblastima sa visokom stopom zaražavanja moraće ponovo da budu zatvorene, ali će kupci moći da naručuju robu onlajn ili telefonom.

Srednje škole će do daljeg nastaviti da drže nastavu na daljinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar