GRAFIKA Kako je rođenje Harijeve ćerke promenilo red za tron

Svet 08. jun. 202112:06 > 12:24
Podeli:
Kraljevska porodica
Kraljevska porodica Foto:EPA-EFE/STR

Vojvotkinja od Saseksa Megan Markl rodila je u petak devojčicu koja je dobila ime Lilibet "Lili" Dajana Mauntbaten-Vindzor. Rođenjem novog člana kraljevske porodice izmenjen je red za nasleđivanje britanskog trona, pa su se sada neki članovi porodice našli iza Lilibet.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je par napustio kraljevsku porodicu i svoje dužnosti, princ Hari i njegova deca ostaju i dalje u liniji nasleđivanja za britanski presto. Lilibet biće osma u redu za britanski tron, odmah iza svog brata Arčija i oca princa Harija.

Što se tiče prvih mesta u liniji nasleđivanja, njih zauzimaju princ Čarls, princ Vilijam, pa onda njegova deca, princ Džordž, princeza Šarlot i princ Lui, odmah iza njih su princ Hari, pa onda njegova deca Arči i Lilibet.

U liniji nasleđivanja, na niža mesta su pali princ Endru i njegova ćerka princeza Beatris, a odmah iza nje će se naći njeno dete koje tek treba da se rodi. Princeza je nedavno objavila čeka svoje prvo dete.

Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Dalje pozicije u redu za britanski presto zauzimaju princeza Evgenija i njen sinčić Avgust, pa princ Edvard i njegova deca Viskaun Severn i Lejdi Luiz, a onda i princeza Ana i njeno dvoje dece Piter Filips i Zara Tindel i petoro unučadi (Savana i Isla Filips, kao i Mia Lena i Lukas Tindel).

Kraljevska porodica je za kratko vreme dobila još dva nova člana pored malene Lilibet. Nedavno su se porodile i princeza Evgenija, ćerka princa Endrua i Zara Tindel, ćerka princeze Ane.

Lilibet (još) nije princeza

Lilibet nema titulu princeze, isto kao što njen brat nema titilu princa, ali se očekuje da će se to promeniti kada umre kraljica Elizabeta i princ Čarls nasledi presto. Mala Lilibet je peto unuče princa Čarlsa.

Ona ima pravo da koristi tutilu Lejdi, ali će verovatno koristiti jednostavniju verziju Mis, po željama Harija i Megan, piše Dejli mejl. Mali Arči ima pravo da koristi jednu od očevih titula ili da ga jednostavno oslovljavaju sa Lord Arči.

Mediji su pisali da su Hari i Megan odlučili da njihova deca neće imati titule, kako bi mogli da žive normalnijim životom. Hari i Megan su svojevreno rekli da će imati samo dvoje dece, a to isto su ponovili i prilikom intervjua sa Oprom Vinfri.

Kraljičina deca princeza Ana i njen brat princ Edvard su takođe odabrali da njihova deca nemaju kraljevske titule iako su na njih imala pravo. I oni su hteli da njihovi potomci živi što je moguće normalnijim životom.

Princ Endru je sa druge strane odlučio da će njegove ćerke imati titule princeza, ali one žive normalnim životom, rade obične poslove za platu, nemaju obezbeđenje i tek povremeno obavljaju neke kraljevske dužnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar