Grad koji su svi obilazili u širokom luku – samo zbog imena

Svet 23. okt. 202009:33
Podeli:
Foto: Eric THOMAS / AFP / Profimedia

Stanovnici kanadskoga grada Azbest (Asbestos) odlučili su mu da mu promene ime u Val-des-Sources u nadi da ga tako više neće povezivati s njegovom rudarskom prošlošću i sa smrtonosnim mineralom.

Azbest, grad sa 6.700 stanovnika, od Montreala udaljen stotinak kilometara, istorijski je povezan s obližnjim rudnikom azbesta „DŽefrijem“, koji je bio aktivan do 2012. te je činio okosnicu lokalne ekonomije.

Pročitajte još:

Ali, zbog ekonomskih razloga grad je odlučio da promeni naziv pošto je godinama gubio „marketinški rat“ s azbestom, vlaknastim mineralom koji se koristio za izolaciju u zgradama, a pre četrdesetak godina Svetska zdravstvena organizacija ga je proglasila kancerogenim, prenosi N1.

„Reč ‘azbest’ nikako nema dobre konotacije i postala je prepreka razvoju ekonomskih odnosa s drugima“, objavilo je gradsko veće nakon odluke o preimenovanju.

Gradonačelnik Hju Grimard ponosan je što je to obavljeno na jedinstven način.

U izboru su učestvovali svi Azbešćani stariji od 14 godina koji odlučivali između šest ponuđenih naziva: Val-des-Sources, Azur-des-Cantons, Jeffrey-sur-le-Lac, Larochelle, Phenix and Trois-Lacs.

Reč je o predlozima samih građana, a morala su se ispuniti samo dva kriterijuma – da naziv bude na francuskom i da ilustruje istoriju grada, ali bez poveznice s azbestom.

Val-des-Sources pobedio je 51,5 posto glasova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar