Fajzer i Biontek efektni protiv južnoafričkog soja 100 odsto

Svet 01. apr. 202115:25
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kompanije Fajzer i Biontek su danas saopštile da je njihova vakcina protiv koronavirusa uspešna u više od 91 odsto slučajeva.

Pročitajte još:

Fajzer tvrdi da je to rezultat istraživanja sprovedenog u proteklih šest meseci, na više od 12.000 osoba.

Navodi se da je vakcina efikasna bez obzira na starost, rasu i pol pacijenta, javlja Rojters.

Laboratorije Fajzer i Biontek saopštile su da je njihova vakcina veoma efikasna i protiv južnoafričkog soja koronavirusa, navodeći zaključke kliničkih ispitivanja u Južnoj Africi.

U Južnoj Africi nije primećen nijedan slučaj koronavirusa kod osoba vakcinisanih tokom treće faze ispitivanja, u okviru koje su učesnici praćeni šest meseci nakon dobijanja druge doze vakcine, precizira se u saopštenju laboratorija.

„U ispitivanju je učestvovalo 800 osoba, zabeleženo je devet slučajeva koronavirusa, svih iz placebo grupe, što ukazuje da je vakcina efikasna 100 odsto“, objašnjavaju Fajzer i Biontek.

„Prvi klinički rezultati pokazuju da vakcina može da efikasno zaštiti od sadašnjih varijanti, što je važan faktor za postizanje kolektivnog imuniteta i okončanje ove pandemije po svetsku populaciju“, objašnjava Ugur Sahin, izvršni direktor i suosnivač kompanije Biontek.

Kod 46.307 učesnika u trećoj fazi u više zemalja, vakcina je pokazala efikasnost od 91,3 odsto, navode laboratorije.

Od 927 simptomatskih slučajeva kovid-19 u studiji, 850 slučajeva je iz placebo grupe, a 77 slučajeva iz vakcinisane grupe.

Fajzer i Biontek planiraju da u ovoj godini proizvedu 2,5 milijardi doza vakcine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar