Džonson na meti kritika zbog posete Škotskoj

Svet 28. Jan. 202118:51
Share:
Foto: Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

Britanski premijer Boris Džonson našao se na meti optužbi da ne poštuje oštre mere protiv širenja koronavirusa, nakon što je posetio Škotsku da bi hvalio brzu isporuku vakcina širom zemlje.

Kritičari navode da se konzervativni premijer bavi politikantstvom u vreme kada je zemlja u režimu zabrane kretanja zbog naglog širenja zaraze koronavirusom. Džonson za to naglo širenje krivi novi soj koronavirusa, koji je prvo registrovan oko Londona i na jugoistoku Engleske.

Kritike na račun premijera zbog puta u Škotsku zasenile su njegove poruke o koristima zajedničke države, koje je izneo u trenutku kada ankete pokazuju rast podrške Škota nezavisnosti od Velike Britanije.

Iako Škotska ima Vladu sa širokim ovlašćenjima, ona je i dalje pod velikim uticajem Londona u okviru Velike Britanije.

Foto: Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

„Uzajamna saradnje širom Velike Britanije u vreme pandemije upravo je ono što narod Škotske očekuje i ja sam na to usmeren“, rekao je Džonson.

Džonson je u Glazgovu posetio laboratoriju u Glazgovu, gde se obrađuju uzorci testiranja na koronavirus i obišao vojnike koji u gradu postavljaju centar za vakcinaciju.

Sa više od 102.000 smrtnih ishoda, Velika Britanija je na prvom mestu u Evropi po broju umrlih od koronavirusa, ali je među liderima u svetu po stopi vakcinacije stanovništva.

Džonson navodi da Škotska ima direktne koristi od pristupa njegove Vlade koji je zaslužan za brzu vakcinaciju.

Premijerka Škotske Nikola Stardžon, koja je obećala novi referendum o nezavisnosti Škotske ako pobedi na parlamentarnim izborima u maju, opisala je Džonsonovu posetu kao nevažnu.

S druge strane, Džonsonov blizak saradnik Majkl Gouv navodi da je premijerova poseta Škotskoj „apsolutno važna“, jer mora da osigura da vakcinacija teče po planu.

„Od suštinske je važnosti da škotska i britanska vlada rade zajedno da učine sve što mogu da podrže proces vakcinacije i da vide šta mogu da urade da ga poboljšaju“, rekao je Gouv.

Džonsona je podržao i lider najveće opozicione Laburističke partije Kir Starmer.

„Po ovom pitanju sam na strani premijera. Važno je da putuje kako bi video šta se dešava na terenu“, kazao je Starmer.

Komentari

Your comment