Direktor Fajzera: Do kraja 2021. više vakcina nego što treba

Svet 02. dec. 202023:12 > 23:14
Podeli:
Foto:EPA-EFE/PFIZER

Izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla izjavio je da je uveren da će do kraja 2021. godine biti više doza vakcina protiv koronavirusa nego što je to potrebno za borbu protiv pandemije. Takođe apelovao na vlade širom sveta da ne otvaraju ekonomiju isuviše brzo usled optimizma zbog potencijalnih vakcina protiv kovid-19. "Vreme kad budemo mogli da se vratimo u normalu nije daleko, ali definitivno nije sad", naveo je on.

„Uveren sam da ćemo do kraja 2021. imati više doza vakcina nego što nam treba. Činimo sve što možemo da povećamo proizvodne kapacitete, ali problem je što moramo da ih povećamo u narednih par meseci“, rekao je Burla na jednoj onlajn konferenciji, prenosi Rojters.

On je kazao da je u međuvremenu potrebno da vlade osiguraju da se ne ublaže druge mere.

„Važno je da koristimo vakcinu kao jedno sredstvo“, rekao je on i dodao da je nesumnjivo da će ono biti najefikasnije, sa najvećim trajnim efektom.

Burla je takođe apelovao na vlade širom sveta da ne otvaraju ekonomiju isuviše brzo usled optimizma zbog potencijalnih vakcina protiv kovid-19.

Uzimajući u obzir pritisak da se otvori ekonomija, vlade ne bi trebalo da načine ovu grešku i ublaže mere odmah, rekao je Burla na jednoj onlajn konferenciji.

„Vreme kad budemo mogli da se vratimo u normalu nije daleko, ali definitivno nije sad“, naveo je on.

Burla je istakao da će rane faze nacionalnih programa vakcinacije najverovatnije imati značajan uticaj jer će biti usmerene na rizične kategorije kao što su stariji ljudi i zdravstveni radnici.

Fajzer je prošlog meseca objavio da je njegova vakcina efikasna oko 95 odsto. Velika Britanija je danas postala prva država na svetu koja je odobrila upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanija Fajzer i Biontek

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar