Afera „Štab“: U Hrvatskoj „gori internet, svi su šokirani“

Svet 08. dec. 202010:22 > 10:26
Podeli:
Foto: N1

Iz Vlade su sinoć saopštenjem demantovali navode da je premijer Andrej Plenković odlučio da iz Naučnog saveta isključi pet naučnika, potpisnika apela javnosti i Vladi - Andreju Ambriović Ristov, Nenada Bana, Petru Klepac, Branka Kolarića i Igora Rudana. Šef kabineta premijera Zvonimir Frka-Petešić objasnio je da je međusobno poverenje narušeno i takva saradnja nema smisla. Na ovu buru reagovali su Ivan Đikić i Igor Štagljar.

„Očigledno se radi o pokušaju popravljanja štete koju je Vlada napravila svojom zahvalnošću na saradnji petorici članova naučnog saveta. Nakon toga se zapalio internet jer su svi bili šokirani“, rekao je za portal HRT-a Ivan Đikić, naučnik sa Univerziteta Gete u Frankfurtu, komentarišući saopštenje Vlade.

„Kakva je to država u srcu Evropu koja na taj način smenjuje stručnjake koji savetuju i svojim znanjem volonterski pomažu Vladi RH2, pita se Đikić.

Pročitajte još:

„Nadam se da će premijer Plenković imati snage da iz naučnog Saveta ukloni one članove koji su u sukobu interesa, a da ostavi vrhunske i moralne stručnjake koji svojim iskrenim savetima doprinose očuvanju zdravlja i života građana RH“, poručio je hrvatski naučnik.

Naučnik Igor Štagljar je pak za N1 rekao sledeće:

„Sinoć kasno po hrvatskom vremenu sam se lično čuo s trojicom članova Nuačnog Saveta Vlade RH koji su mi potvrdili da ih je malo pre toga nazvao gospodin Zvonimir Frka Petešić i da im je uručio otkaz, da više ne mogu da sarađuju u okviru tog Saveta. Ubrzo nakon što su sve novine i televizije prenele tu vest, Vlada je odlučila istu odluku odmah da demantuje, očigledno zbog žestoke reakcije celokupne naučne zajednice. Kao što ste već i mogli da pročitate iz medija, moj kolega i prijatelj prof. dr. Nenad Ban s ciriškog ETH je sinoć kasno potvrdio tu informaciju i obavestio javnost kako više nije član tog tela.

Meni nikako nije jasna ovakva amaterska i ishitrena odluka Vlade da prvo uruči otkaz, pa da onda to negira u javnosti, pogotovo kada su taj otkaz potvrdili nekolicina članova tog Saveta. Mislio sam da živimo u demokratskoj državi u kojoj je dozvoljeno u jednom skroz apolitičkom apelu upućenom građanima i Vladi Republike Hrvatske ukazati na našu zabrinutost trenutnog stanja pandemije, kao i činjenice da se u Hrvatskoj trenutno ne komunicira i ne vidi pravo stanje stvari po pitanju pandemije, a pogotovo da neki članovi tog Naučnog Saveta u potpunosti izvrću činjenice i ‘ulepšavaju’ epidemiološku situaciju koja nije nimalo blistava.

Ovo je po meni jedno veliko poniženje prema dotičnim pet kolegica i kolega iz Naučnog Saveta, i ja bih u ovoj situaciji na njihovom mestu definitivno podneo neopozivu ostavku na tu funkciju. Jer, zamislite kako bi se osećali da Vam neko kaže ‘Vi niste izbačeni, ali niste ni poželjni’. Čisti amaterizam i manipulisanje Vlade s javnošću“, navodi Štagljar.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar