Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda

Svet 20. apr. 202123:08 > 23:11
Podeli:
Suđenje, Džordž Flojd ubistvo
Foto: Pool via REUTERS

Policajac Derek Šovin proglašen je krivim po sve tri tačke optužnice za ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda.

On ostaje u pritvoru još nekoliko dana, nakon čega će biti prebačen u zatvor na izdržavanje kazne.

Šovin se prethodno izjasnio da nije kriv po sve tri optužnice i pozvao se na peti amandman, odnosno, odbio je da odgovara na pitanja porotnika i tužioca. On je optužen za nenamerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena. Nije ranije osuđivan, pa je sudija to uzeo u obzir pri odluci.

Brat Džordža Flojda pre izricanja presude je izjavio „da će sve biti dobro“ i prisustvovao je izricanju presude.

O sudbini Dereka Šovina odlučivalo je 12 porotnika, šest belaca i četiri afroamerikanca. Oni su presudu razmatrali ukupno 10 sati, u toku dva dana.

Predsednik Amerike Džozef Bajden gledao je izricanje presude, a najavljeno je da će se obratiti javnosti nakon suđenja. Bela kuća je saopštila da će se predsednik obratiti „čim to bude prikladno“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Podsetimo, Džordž Flojd je preminuo u  maju od posledica gušenja nakon što je Šovin držao svoje koleno na njegovom vratu više od devet minuta prilikom privođenja. Flojd je priveden, jer je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Jedna od prolaznica je snimila Flojda kako leži na zemlji i moli za milost, pre nego što je umro, i taj video je skandalizovao ljude širom sveta. Flojdovo lice je postalo simbol najvećih protesta protiv rasizma u SAD proteklih decenija.

Glavni patolog Flojdovu smrt je okarakterisao kao ubistvo od strane policije. Tužilaštvo je, tokom dve nedelje iznošenja svojih argumenata, tvrdilo da je Šovin upotrebio prekomernu, i samim tim nelegalnu silu, time što je klečao na Flojdovom vratu i na taj način mu uskratio dotok kiseonika.

Šovinovi advokati su, tokom nedelju dana iznošenja svojih argumenata, rekli da je on radio ono za šta je obučavan tokom 19 godina rada u policiji Mineapolisa. Šovin je dan posle Flojdove smrti otpušten.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar