Da li će protiv „Gasproma“ biti pokrenuta istraga

Svet 26. okt. 202108:11
Podeli:
Gasprom Gazprom
Gasprom Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruski predsednik Vladimir Putin nemetnuo je visoke cene energije EU, a ovaj blok i dalje nema način da natera Moskvu da promeni svoje ponašanje. Najnovije Putinovo zadirkivanje usledilo je ove nedelje tokom konferencije u Valdaju u Sočiju, gde je ismevao EU zbog odustajanja od dugoročnih ugovora o gasu sa Rusijom, piše Politiko.

PROČITAJTE JOŠ:

Putin je istakao je da bi mogao da pomogne EU slanjem dodatnog gasa koji je potreban, ako regulatori odobre rusko-nemački Severni tok 2. Međutim, Poljskoj je očigledno dosta čitave ove situacije.

U pismu koje liči na listu pritužbi zbog neisporučivanja dovoljno gasa uoči zime, a u koje je Politiko imao uvid, Varšava je zahtevala da komesarka EU za konkurenciju Margaret Vestager pokrene istragu protiv ruskog Gasproma zbog „manipulacija na tržištu i zloupotrebe dominacija na tržištu energije po članu 102. Ugovora o funkcionisanju EU“.

Dva učesnika sastanka Saveta o energetici u četvrtak su rekli da je poljski premijer Mateuš Maravjecki zagovarao pokretanje istrage kako bi „otreznio“ Gasprom i naučio ga lekciju. Ideja je dobila podršku Italije i Holandije na sastancima na nižim nivoima ranije prošle nedelje iako se Nemačka tome snažno protivi, rekao je diplomata EU, prenosi Politiko.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

Međutim, iako Komisija mora da odgovori na zahtev Poljske, nije obavezna pokrene istragu o konkurenciji. Poslendji put kada su organi za zaštitu konkurencije imali Gasprom na vidiku bio je 2015. godine, kada su tvrdili da ruski gasni gigant naplaćuje „nepoštene cene“ ali je slučaj propao i 2018. godine. Gasprom nije dobio kaznu.

Ovog puta bilo bi još teže pokrenuti tužbu protiv Gasproma, jer on kaže da ispunjava sve svoje ugovore o snabdevanju, a dodatni gas se koristi za zalihe ruskih skladišnih rezervi. Rusije isporučuje oko 40 odsto prorodnog gasa EU.

„Komisija trenutno istražuje sve navode o mogućem antikonkuretskom ponašanju kompanja koje proizvode i snabdevanju Evropu prirodnim gasom u cilju provere da li se trenutna situacija na veleprodajnim tržištima gasa u Evropi može pripisati komercijalnom pronašanju učesnika na tržištu“, rekao je portparol Komisije u petak.

Evropska komisija tvrdi da je povećavanje cene gasa privremeni globalni fenomen, koji nije povezan sa njenim klimatskim planom i politikom liberalizacije tržišta energije, koji su obeshrabrili dugoročne ugovore o snabdevanju gasom.

Međutim, iza zatvorenih vrata tokom Evropskog saveta u četvrtak, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Džozep Borelj, priznao je da je nafna i gasna kriza imala „duboke geopolitičke korene“ i da se pogoršava, jer je dodatni gas koji su pumpali SAD i Katar prošao pored Evrope i došao u ruke azijskih kupaca koji su hteli da dobro plate za njega.

Foto: Shutterstock

„Iako je Gasprom poštovao svoje dugorošne ugovore sa nama, nije odgovorio na veću potražnju prethodnih godina“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu.

Ona je istakla da ih to čini ranjivim i pozvala je na na napore da se diverzifikuju dobavljači.

Ali zemlje koje ne pokušavaju da se diverzifikuju zapravo su bolje prošle. Mađarska, saveznica Kremlja koja je prošlog meseca potpisala dva 15-godišnja ugovora za ruski gas, nema problema sa snabdevanjem.

To je navelo češkog promijera Andreja Babiša da neuspeh svoje zemlje u snabdevanju iz politčkih razloga označi kao „grešku“. On je pozvao Komisiju da preispita svoju strategiju za smajivanje zavisnosti od ruskog gasa.

„Zaboravite da ćete ikada postati zavisni od Rusije, to se nikada neće dogoditi“, rekao je Babiš kolegama.

Putin je nestrpljiv da potpiše nove sporazume, rekavši u četvrtak da „evropske kompanije koje dobijaju gas od Gasproma po dugoročnim ugovorima dobijaju ga četiri puta jeftinije“ od tržišnih cena. Ali mnogi su oprezni zbog obnavljanja tako dugoročnih veza sa Rusijom posebno nakon što su izašle u javnost vesti o pritiscima obližnje Moldavije u pregovorima o gasu, prenosi Politiko.

Fon der Lajen je liderima EU prenela razgovor koji je vodila sa premijerkom Moldavije Natalijom Gavrilitom u vezi sa obnavljanjem ugovora sa Gaspromom. Gasprom je ponudio da obnovi ugovor ali je želeo da podigne cene gasa, na šta je Moldavija rekla da to ne može da plati. Neki to vide kao situaciju u kojoj Rusija vrši pritisak na Moldaviju nakon što je izabrala proevropsku vladu.

BONUS VIDEO: Eksplozija gasa u Šen Jangu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram