Crna Gora konačno daje dvojno državljanstvo i Srbima

Svet 22. feb. 202120:33
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Nakon 12 godina Crna Gora bi konačno mogla da dozvoli svojim građanima dvojno državljanstvo – crnogorsko i srpsko. To je najavio premijer Zdravko Krivokapić što bi svakako bilo rešenje jednog od gorućih problema u odnosima dve države.

PROČITAJTE JOŠ:

Krivokapić je ovu informaciju podelio na svom Tviter profilu.

„Veliki broj građana koji godinama žive u Crnoj Gori, a nisu dobili državljanstvo naše zemlje zaslužili su da se to pitanje konačno reši. Vlada Crne Gore u narednom periodu pristupiće rešavanju ovog problema“, istakao je Krivokapić.

Inače, prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu Crna Gora još od 2008. godine ne dozvoljava dvojno državljanstvo – crnogorsko i srpsko. Takav zakon se tumačio na više načina: kao zaštita crnogorskog identiteta, antisrpska politika, ili ostanak pojednih političkih partija na vlasti tako što crnogorski Srbi ne mogu da glasaju na izborima… Pogotovo što pripadnicima drugih nacija u Crnoj Gori nije zabranjeno dvojno državljanstvo.

Mogućnost da građani uz crnogorsko izvade I srpsko državljanstvo predstavnici bivše vlasti videli su kao opasnost za projekat „nezavisne Crne Gore“. Tvrdili su da bi to moglo da oteža i posao državnoj administraciji i da dovede do toga da u Crnoj Gori ima više građana sa, na primer, srpskim nego crnogorskim državljanstvom.

Šta više, pripadnici bivšeg režima smatrali su da Crna Gora kao mala država lako može da bude žrtva političkog inženjeringa i da veliki broj novih birača može kompletno da promene političku scenu.

Ipak, do promene vlasti je došlo i bez promene spornog zakona. Po svemu sudeći, upravo će promena vlasti i dovesti do promene Zakona o crnogorskom državljanstvu, a ne obrnuto.

Jedna od tek šest država u Evropi koja ne da Srbima dupli pasoš

Zanimljiv je i podatak da srpski državljani, recimo, mogu da postanu državljani više od 150 država na svim meridijanima. Od 28 članica EU, samo Nemačka, Danska i zemlje Beneluksa sprečavaju duple pasoše, odnosno, uslov za prijem u krug njihovih građana jeste odricanje od postojećeg državljanstva. U tu grupu se svrstala i Crna Gora.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar