Crna Gora ipak proteruje Božovića

Svet 30. nov. 202012:59 > 13:24
Podeli:
Foto: Medija centar Beograd

Ministarstvo spoljnih poslova neće povući svoju odluku o proglašavanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića presonom non grata, saopštili su oni.

Kako su rekli, oni, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravljaju odluku Vlade Republike Srbije da odustane od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga, prenose Vijesti.

Pročitajte još:

Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vređala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese“, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, „za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji. Na ovo mu je iz Ministarstva spoljnih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumevanja“.

Oni su rekli da zbog toga „ova Vlada i ovo Ministarstvo spoljnih poslova neće povući svoju odluku.“

Oni su dodali da je neshvatljiva izjava premijerke Srbije Ane Brnabić i da u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS/TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/E-Stock/Petar Jovanović

„Nažalost, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, bar razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Verujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumeo naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema“, kaže se u saopštenju.

On i tvrdi da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, „što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše spoljne politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima“.

„Stoga, čvrsto smo uvereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji“, zaključeno je u saopštenju MVP.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar