Trebinje planira potpuni prelazak na ćirilicu

Svet 20. jul. 202121:03
Podeli:
Foto: Harmony Video Production / Shutterstock

Centar najjužnijeg grada u Republici Srpskoj, koji važi za svojevrsnu kulturnu prestonicu Srpske, biće preuređen – reklame i natpisi u centru tog grada, po planovima, treba da budu jednoobrazni i napisani na ćirilici. Šarenilo i svetleće reklame biće isticani propisno i tako da budu u skladu s okolinom, najavljuju u gradskoj upravi Trebinja.

Tamošnje vlasti veruju da su krenule u originalan posao, kojem za sada ne pronalaze pandan među srpskim gradovima, i kažu kako im je po pedantnosti uzor Dubrovnik, s tim da će pismo u gradu Jovana Dučića biti ćirilično.

To ne znači da će biti obaveza da sve reklame u centru postanu ćirilične, posebno kad je reč o stranim brendovima, ali navode da je ogromna većina vlasnika preduzeća i poslovnih objekata unapred iskazala želju da se predstave na srpskom pismu.

Konkretni detalji biće poznati nakon okončanja raspisanog konkursa za idejno rešenje i izbora najbolje ideje, što se očekuje narednih meseci.
Osim što je plan da natpisi budu standardizovani, oglasi na tablama biće i autentično trebinjski, jer je konkursom predviđeno i dizajniranje posebne vrste slova za javne oznake, za šta je kao obrazac odabran rukopis najznamenitijeg Trebinjca – pesnika Jovana Dučića, iz njegovih originalnih beležaka.

Reklame, nazivi ulica i putokazi izgledaće, navode u Trebinju, kao da ih je napisao najpoznatiji Trebinjac. Stoga i meštani grada na Trebišnjici koje anketiraju mediji podržavaju ideju gradskih vlasti, zadovoljni što će grad biti uređen, pismo ćirilično, a Dučićev rukopis zaštićen.

BONUS VIDEO: Hercegovačka Gračanica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar