U Češkoj od korone umrlo više od 20.000 ljudi

Svet 27. feb. 202111:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

U Češkoj, zemlji od 10,7 miliona stanovnika, broj žrtava od početka izbijanja pandemije koronavirusa prešao je 20.000.

Pročitajte još:

Više od 90 odsto njih stariji su od 65 godina. Porast broja umrlih za godinu dana sličan je bilansu iz 1945. godine, kada je završen Drugi svetski rat.

Od proleća, kada je počela pandemija u Češkoj, zaključno sa petkom, preminulo 20.194 ljudi, novozaraženih je 14.676, što je za preko 3.300 više nego u protekloj nedelji.

Trenutno je u bolnicama na lečenju 7.266 pacijenata, od čega je 1.507 sa teškim simptomima na intenzivnoj nezi ili respiratorima, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Pandemija već sada je istorijski događaj u Češkoj sa četvrtim najvećim brojem žrtava posle Drugog svetskog rata u kome je stradalo 360.000 vojnika i civila.

Prošle godine je u toj zemlji, prema podacima Zavoda za statistiku, preminulo više od 129.000 ljudi, što je za 15 odsto više nego tokom 2019.

Češka vlada će od 1. marta pokušati da uspori život u zemlji, ograniči mobilnost stanovnika i kontakte tako da građani naredne tri nedelje smeju da se kreću samo u okrugu gde žive. U šetnju u prirodu moći će da izlaze samo u svojoj opštini, a zabranjene su posete i članovima porodice u drugom domaćinstvu, osim nužnih i hitnih a ni napolju ne bi trebalo da se kreću zajedno.

Češka se nalazi u karantinu, sa policijskom časom od 21 čas uveče do pet ujutru, neprekidno još od 28. decembra, a vanredna situacija na snazi je još od 5. oktobra.

Iz sveta i regiona čitajte:

„Čekaju nas paklene tri nedelje“

„Čekaju nas paklene tri nedelje“, najavio je premijer Andrej Babiš i apelovao na Čehe da vladi daju još jednu šansu, izdrže još tri nedelje, ostaju samo kod svojih kuća bez obzira na mnoge greške koje je, kako je priznao premijer, vlada učinila do sada u borbi protiv pandemije.

Cela zemlja biće oblepljena plakatima sa porukom „Ostanite kod kuće. Pomozimo našim lekarima. Spasite živote Zajedno to možemo“, inspirisanim britanskom kampanjom u borbi protiv pandemije.

„Nikad nije kasno reći ljudima da i oni mogu da budu heroji i spasu živote. Dovoljno je da ostanu kod kuće a napolju da dosledno nose masku nivoa zaštite FFP2“, rekao je šef Centralnog kriznog štaba, ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

Prema anketi Svetske zdravstvene organizacije sada čak 76 odsto Čeha veruje da vlada „pojma nema“ kako da se bori sa koronavirusom, dok je u uspešno savladanom prolećnom talasu, kada su premijer i ministri odluke prepuštali stručnjacima epidemiolozima, mere vlade poštovalo i podržavalo čak njih 80 odsto.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar