Preokret u Češkoj: Premijer Babiš tesno gubi na parlamentarnim izborima

Svet 09. okt. 202120:29
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Prebrajanje glasova sa 99 odsto birališta na parlamentarnim izborima održanim u Češkoj u petak i danas donelo je neočekivani preokret i jedna od koalicija ujedinjene opozicije, Zajedno, vodi tesno sa 27,6 odsto osvojenih glasova ispred favorita, stranke ANO premijera Andreja Babiša koja je osvojila 27,2 odsto glasova.

I pre ovog preokreta kada je još tesno vodila Babišova ANO opozicija ujedinjena u dve koalicije uspela je da obezbedi komotnu većinu sa 108 mandata u donjem domu od 200 poslanika.

Zajedno, koju čine konzervativna Građanska demokratska stranka, demohrišćani iz Hrišćanske demokratske unije – Češke narodne stranke i liberali z TOP09 i PirSTAN koalicija Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika STAN, dogovorile su se već ranije da će na izborima pokušati da zaustave smeranje Češke ka autoritarnijem modelu vlasti poput Poljske i Mađarske i da će formirati vladu.

„Ovi izbori su pre svega pobeda pristojne politike zasnovane na vrednostima. Mi želimo da zacelimo ožiljke koje je napravila ovakva izborna kampanja. Svi smo građani Češke i želimo da živimo zajedno kao susedi i prijatelji. To je ono što nas sve spaja“, kazao je lider Građanske demokratske stranke i mogućí budući premijer Petr Fijala.

„Dominacija Andreja Babiša ja završena. Još danas ćemo početi pregovore sa koalicijom Zajedno“, rekao je lider Piratske stranke Ivan Bartos.

Predsednik STAN Vit Rakušan odbio je da bi stranke demokratske opozicije ujedinjene u dve koalicije mogle da pristanu da pregovaraju sa Babišom i održe ga na vlasti.

„Sa tajkunom i ekstremistima se ne pregovara. Češkoj ćemo dati nadu na drugačiji stil vladanja“, kazao je Rakušan.

Gubitak većine u parlamentu još uvek ne znači da premijer Babiš definitivno odmah odlazi u opoziciju zato što je predsednik Češke Miloš Zeman, koji je pozivao Čehe da glasaju za Babiša, otvoreno kazao da će suprotno običajima ignorisati eventualnu pobedu koalicije i mandat da pokuša da sastavi vladu daće pojedinačnoj partiji, dakle u ovom rasporedu snaga premijeru Babišu.

Babiš međutim nema sa kim da sastavi vladu jer su Česi umesto kontinuiteta odabrali promenu i u donji dom pored ANO i dve koalicije udružene protiv njega ušli su samo još radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija sa 9,62 odsto glasova.

Analitičari procenjuju da će zbog takvog pristupa predsednika Zemana pobednici izbora morati mesecima da čekaju tek na treći pokušaj da se sastavi vlada kada mandatara više ne odredjuje šef države već predsednik Poslaničkog doma.

Rezultati izbora biće poznati kasnije večeras.

BONUS VIDEO: Svetska izložba u Dubaiju, roboti, usluga, animacija, turisti, posetioci

Komentari

Vaš komentar