Britanska ministarka umiruje građane: Ima dovoljno namirnica

Svet 22. dec. 202020:11 > 20:16
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Velika Britanija poručila je, da bez obzira na zastoj teretnog prometa zbog blokiranih granica, hrane ima u izobilju i da građani ne treba da brinu da bi uoči božićnih praznika u prodavnicama mogla da nastane nestašica. Više od 1.500 kamiona blokirano je u Kentu.

Dva najveća lanca supermarketa, Tesco i Sainsbury’s, u ponedeljak su upozorili da će police polako ostajati prazne ukoliko se ubrzo ne uspostavi promet roba na jednoj od najvažnijih evropskih trgovačkih ruta.

Više od 40 zemalja privremeno je zatvorilo granice za robu i putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva ukinuvši letove iz te zemlje zbog brzog širenja novog soja koronavirusa.

„Ne mislim da iko treba da bude zabrinut, u našim je prodavnicama izobilje hrane“, kazala je ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Zbog strogih restrikcijskih mera zbog pandemije kovida-19, posebno zatvaranja ugostiteljstva, britanski supermarketi beleže rekordnu potražnju uoči Božića i postoji bojazan od paničnog, prekomernog kupovanja namirnica.

„Granični prelazi bi od sutra trebalo da budu otvoreni kako bismo bili sigurni da neće doći do poremećaja teretnog prometa“, rekao je Andrju Opi, direktor za hranu i održivost Britanskog maloprodajnog konzorcijuma (BRC), navodeći da bi, u protivnom, moglo doći do nestašica salate, povrća i voća, uključujući maline i jagode.

Iako se u utorak pred supermarketima širom zemlje stvaraju dugački redovi, prodavci tvrde da ne vide nikakvu promenu u navikama kupaca te da treba imati na umu da su ovo i inače najprometniji dani za kupovinu.

Takođe, zbog mera, u supermarketima više ne može biti neograničen broj kupaca kao pre.

Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES
Više od 1.500 kamiona blokirano u Kentu

 

Više od 1.500 kamiona blokirano je u Kentu, nakon što je Francuska u nedelju obustavila avionski, drumski i železnički saobraćaj sa Ujedinjenim Kaljevstvom, kako bi sprečila unošenje novog soja koronavirusa.

Od nedelje nijedan kamion nije napustio luku Dover, niti je utovaren na teretni voz koji saobraća Lamanšom.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se na prepunim parkinzima nalaze 873 kamiona, a 650 kamiona stoji na drumu, prenosi BBC.

U međuvremenu je Evropska komisija pozvala članice Evropske unije da ukinu zabranu saobraćaja sa Britanijom, jer sadašnje stanje preti da dovede do prekida lanca snabdevanja, što bi moglo da ima krupne posledice.

Za sada se traže načini da se taj problem reši, a pariski dopisnik BBC navodi da bi Vlada Francuske mogla da ukine zabranu, uz uslov da se vozači kamiona testiraju prilikom ulaska u zemlju.

Pronalaženju rešenja ne idu u prilog današnji epidemiološki podaci u Velikoj Britaniji, jer je saopšteno da su u protekla 24 sata registrovana 36.084 nova slučaja kovid-19, što je najviše u jednom danu od početka epidemije.

Britanski stručnjaci, međutim, kažu da je proletos sigurno bilo više zaraženih, ali nisu registrovani jer je u tom periodu testirano mnogo manje ljudi nego sada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar