Boteri: U Sloveniji se gotovo niko nije vakcinisao u poslednjih mesec dana

Svet 02. sep. 202110:08
Podeli:
vakcina moderna
Masovna vakcinacija u Vašingtonu Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Urednik ljubljanske Mladine Robert Boteri izjavio je danas da se u Sloveniji u poslednjih mesec dana gotovo niko nije vakcinisao protiv korona virusa i da se ova država već sutra ući u "crvenu zonu".

PROČITAJTE JOŠ:

Boteri je u uključenju uživo za Studio 4 HRT-a istakao da je glavni problem Slovenije, kao i zemalja cele istočne Evrope to da imaju malo više od 40 odsto vakcinisanih i tu se, kaže, sve zaustavilo.

“ To sad ide jako sporo. U poslednjih mesec dana skoro da se niko nije vakcinisao. Dogodio se veliki raskol između vakcinisanih i onih koji to ne žele. Ne postoji komunikacija između te dve populacije osim vređanja i zaoštavanja“, rekao je Boteri.

U Sloveniji se, kaže, razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije za starije, u zdravstvu, školstvu i socijalnoj zaštiti.

Ističe da se u Sloveniji pokazalo da je kombinacija represije i epidemije napravila takav raskol da sada šta god da vlada kaže i radi, a ne veruje im 70 odsto građana.

„Nisam siguran da je Slovenija sada u poziciji da uvede mere, kao što je na primer obavezna vakcinacija, kao neke zapadne države“, rekao je i dodao da više veruje da ćhe doći do poražavajućeg raskola koji se može meriti s nekim, kako je rekao, „modernim građanskim ratom“.

Prema njegovim rečima, očekuje se da Slovenija već sutra uđe u „crvenu zonu“ budući da je juče imala 750 novozaraženih i da brojevi eksponentno rastu uposlednjih sedam dana.

Dodatni problem je, kaže, i jučerašnji početak školske godine, a u mlađoj populaciji od 12 do 18 godina vakcinisano je samo 11 odsto dece, što će doprineti širenju zarazu u narednim danima mnogo većom brzinom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar