Bosna i Hercegovina: Država bez glave i repa

Svet 30. dec. 202010:21
Podeli:
Foto:TANJUG/ MUP RS

Oko hiljadu migranata ostalo je celu noć u autobusima, kojima je iz Lipe trebalo da budu prebačeni u bivšu kasarnu u Bradini kod Konjica. Odluka je obustavljena zbog protivljenja lokalnog stanovništva i Vlade HNK.

Pročitajte još:

Neverovatne scene dešavale su se tokom noći ispred nekadašnjeg migrantskog kampa Lipa kod Bihaća, odakle je oko hiljadu migranata trebalo da bude prebačeno u bivšu vojnu kasarnu u Bradini kod Konjica. Migrante je sa lokacije Lipa, ispratio IOM i Služba za poslove sa strancima BiH, ukrcali ih u autobus, a odluku da će tu provesti noć, čekali su puna četiri sata. Država je opet izgubila u političkoj borbi sa nižim nivoom vlasti, a ministar bezbednosti BiH, Selmo Cikotić, povukao je odluku o prebacivanju u Bradinu i migranate ostavio u autobusima tokom noći.

Niko neće migrante

„Obustavio sam odluku, jer nam ne trebaju veći problemi na drugoj strani da bismo rešili jedan problem na jednoj strani. Tako da će oni preko noći da ostanu u autobusima a sutra ih čekaju paketi pomoći. Sa institucijama pokušavamo naći neko rešenje ali te ideje ne bih komentarisao“, rekao je Cikotić, koji je nakon političkog sukoba sa vlastima u Unsko-sanskom kantonom, sada naišao i na otpor kod vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na čijoj se teritoriji nalazi Bradina.

Među hiljadu migranata je i Šahba iz Pakistana koji bi, kaže, samo da stigne do Italije.

„Ja bih u Italiju. Ne znam zašto nas drže ovdje, kuda nas vode, ne želimo u Sarajevo jer opet moramo da se vratimo ovde da pređemo granicu. Deset puta sam pokušao da pređem u Hrvatsku do sada, pokušaću opet, samo da vreme dozvoli“, kaže Šahba ogorčeno, jer im niko ne govori kuda idu. „Niko ne govori, ni policija ni IOM. Samo su nam rekli da ćemo ujutru dobiti hranu, ali nam ne govore kuda idemo. Je l’ u Sarajevo idemo?“

Zasedala je i Vlada HNK, a na sednici je rečeno da je pokušaj prebacivanja migranata vršen bez njihovog znanja.

„S obzirom da o premeštanju migranata na područje HNK nisu upoznati ili na bilo koji način koordinisani predstavnici Opštine Konjic i Kantona, Vlada ni njeni organi ne mogu prihvatiti učešće u ovoj aktivnosti“, saopšteno je iz Vlade HNK nakon sednice.

Blokada kasarane

Stanovnici ovog dela BiH odmah su izašli na ulicu, kako bi izrazili protest i poručili da neće dozvoliti da migranti budu prebačeni na ovu lokaciju. Njih nekoliko stotina blokiralo je ulaz u kasarnu a tu će kažu i ostati sve dok se ne završi ova situacija.

„Umesto da država preduzme određene korake da reši taj problem, ne na štetu naroda, jer ovo što sada rade ja na štetu naroda. Nas ovde ima stotinjak ali verujte da me je kontaktiralo 300 ljudi iz okolnih sela koji će doći da blokiramo grad i magistralni put M-17. Ovo je sramota šta se radi ovde“, rekao je načelnik Konjica, Osman Ćatić.

Zabrinuti su i u IOM-u, međunarodne organizacije za migrancije, koja je do samo pre nekoliko dana napustila kamp Lipa. Zajedno sa Službom za poslove sa strancima sada obezbeđuju celu akciju, koja se do sada sprovodi bezuspešno, s obzirom da migranti stoje gotovo 24 sata u autobusima. Šef misije IOM-a za BiH, Piter Van der Overart, kaže da je situacija užasna.

Iz sveta i regiona čitajte i:

Ni u Konjic, ali ni u Bihać

„Operacija državnih vlasti BiH za premeštanje migranata sa bivše lokacije Lipa u novi privremeni centar Bradina, zaustavljena je zbog lokalnog otpora. 900 migranata provodi noć u autobusu. Timovi IOM-a i danskog Saveta za izbeglice pružaju humanitarnu pomoć, ali situacija je užasna“, rekao je Overart.

Užasna je i za Stifaha (60) iz Indije, koji je godinu dana u BiH. Poslednjih pet meseci proveo je u Lipi. „Nemam više novca, ostao sam bez odeće u kampu, ukrao mi je neko. Samo da nas prebace negde, nije više bitno gde. Ovde je bilo hladno, bez vode, struje, hrane. Samo da stignemo negde, nije bitno gde“, kaže ovaj Indijac.

Kamp Lipa je nakon izlaska migranata totalno razmontiran, uključujuči i sve objekte koji su bili na toj lokaciji, tako da povratak u Lipu nije opcija. Nije opcija ni Bihać, odnosno nekadašnji prihvatni centar Bira, s obzrom da se meštani ovog grada okupljaju svako veče, uz upozorenje da  migrantima neće dozvoliti ulazak u ovaj prihvatni centar i da će svaku drugačiju nameru kako kažu, braniti svim sredstvima.

A dok se građani brane „svim sredstvima“, a vlasti igraju ping-pong sa njihovim prebacivanjem iz jednog u drugi neuslovni kamp, oni se smrzavaju, provode noći u autobusima, gladuju… A sanjaju samo da se domognu neke sigurne zemljeu Evropskoj uniji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar