Boris Milošević: Ustaški pozdrav već godinama opterećuje hrvatsko društvo

Svet 25. avg. 202115:22
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MIRO LELAS

Potpredsednik vlade Boris Milošević izjavio je danas da ustaški pozdrav "za dom spremni" već dugi niz godina opterećuje hrvatsko društvo i da je na nivou vlade postignut dogovor da se razgovara o inicijativi za njegovu potpunu zabranu, koju je pokrenula jevrejska zajednica, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

„Stav je i dogovor i na nivou vlade i koalicije je da razgovaramo najesen o inicijativi Jevrejske opštine, da vidimo na koji način možemo delovati kao država, jer smo svi stava da se radi o nedopuštenom pozdravu“, rekao je Milošević na obeležavanju godišnjice od ubistva srpskih civila u Plavnom i Gruborima, kod Knina.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da se dođe do jasnog i nedvosmislenog zakonskog rešenja.

„Vidimo neuravnoteženu sudsku praksu i mislim da bi bilo dobro pomoći sudovima da imaju jasan zakonodavni alat prilikom postupanja u takvim predmetima“, rekao je Milošević, prenela je zagrebačka N1 tv.

Srpsko narodno veće (SNV) i Veće srpske nacionalne manjine šibensko – kninske županije danas održava komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tokom i nakon vojno-policijske akcije Oluja u selu Plavnom i njegovom zaseoku Grubori.

Komemoracija je u Plavnom održana pored krsta postavljenog za žrtve celog tog sela, a nastavljena je u njegovom zaseoku Grubori, kod spomen obeležja postavljenog za tamošnje žrtve.

Komemoraciji su, pored Milošević prisustvovali poslanik i predsednik SNV Milorad Pupovac, poslanica SDS S Anja Šimpraga, izaslanik predsednika Srbije Veran Matić, kao i predstavnici Knina i županije šibensko – kninske.

Milošević je primetio da se u ovoj godini nisu napravili nekakvi tektonski pomaci i teško je,kazao je, nakon 26 godina napraviti revolucionarne iskorake.

„Ljudi su stvorili živote negde na drugom mestu. Na primeru Grubora hteli smo kao vlada da pokažemo da stojimo iza svojih reči i da stvaramo preduslove za povratak stanovništva. Tu imamo podršku lokalne samouprave, županije i Grada Knina“, rekao je Milošević.

U Gruborima su 25. avgusta 1995. pripadnici ATJ Lučko počinili zločin nad šestero srpskih civila.

Ubijeni su: Miloš (Marka) Grubor (1915), ubijen je u porodičnoj kući, Marija Grubor (1905), spaljena je u porodičnoj kući, Milica (Steve) Grubor (1944), ubijena je, a telo je pronađeno iza porodične kuće, Jovo (Jovana) Grubor (1930), usmrćen ubodnim ranama, a telo je pronajdeno iza porodične kuće, Ðuro (Luke) Karanović (1954), ubijen je iza jedne kuće u zaseoku, dok se za Jovana (Damjana) Grubor, tada starog 73 godine ne zna kako je stradao, pa se pretpostavlja da je izgoreo zajedno sa kućom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar