Borelj: Rusija i Kina primenjuju diplomatiju vakcinama

Svet 10. jul. 202115:06
Podeli:
Žozep Borelj
Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/Francisco Seco / POOL

Nazire se izlaz iz tunela pandemije kovida-19, ali moramo ostati budni zbog novih varijanti koje se pojavljuju, rekao je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj u Dubrovniku i pozvao na saradnju i s Rusijom i Kinom koje se, kako je naveo, koriste "diplomatijom vakcina".

Pročitajte još:

„Izlazimo iz tunela, ali pandemija i dalje divlja, posebno u Južnoj Americi, Africi i Indiji. Moramo ostati budni, jer se pojavljuju nove varijante“, rekao je visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku i bezbednost na 14. izdanju ministarskog foruma na kojem je uticaj pandemije kovida-19 na geopolitičke odnose i svetsku ekonomiju jedna od tema, prenosi Hina.

Upozorio je na pogoršanje stanja u Africi, kontinentu na kojem vakcinisanost iznosi svega tri odsto, za razliku od 60 odsto u Evropi.

„Pred nama je još duga bitka“, rekao je šef evropske diplomatije, ocenivši da ce jedna od posledica pandemije biti sve nesigurniji, nejednakiji i manje slobodan svet.

Nejednakost će, primetio je, biti vidljiva ne samo između zemalja već i unutar svake pojedine zemlje.

Odlučujući faktor za prevladavanje pandemije su vakcine bez kojih ne možemo dobiti ovu bitku, smatra Borelj.

„Na medunarodnom nivou bilo je dosta podela, nedostajala je saradnja, ali je naučni svet naporno radio i u vrlo kratkom vremenu proizveo vakcine“, rekao je Borelj, prenosi Hina.

On je dodao da svakako moramo uciniti više, ali je ukazao i na jedan pozitivan aspekt.

„EU je jedina regija u svetu koja je vakcinisala svoje stanovništvo i istovremeno izvozi vakcine u druge zemlje i donira za program COVAX“, istakao je Borelj.

„Rusija i Kina primenjuju diplomatiju vakcinama“

Rusiju i Kinu je optužio da koriste vakcine u svrhu postizanja svojih interesa i upozorio da toga moramo biti svesni.

„Te zemlje širom sveta primenjuju diplomatiju vakcinama, moramo toga biti svesni i delovati u skladu sa tim saznanjem“, porucio je evropski diplomata.

Istakao je da je važno kako će se EU pozicionirati u trouglu sa SAD i Kinom, podsetivši da Kina beleži „zadivljujući“ ekonomski razvoj kao i da su od Pekinga primili i vrlo „prkosnu poruku“ od predsednika Si Đinpinga da će „stranim silama biti razbijena glava ukoliko budu pokušavali Kinu da maltretiraju ili na nju da utiču“.

Borelj je dodao da primećuje da uticaj Kine raste u celom svetu.

„Postaje sve nametljivija, saradnja s njom postaje sve teža“, ocenio je on, ali i dodao da se sa Kinom mora sarađivati na mnogo područja, te da je ekonomski potencijal i dalje vrlo veliki.

„Čak 25 odsto globalnog ekonomskog rasta ove godine dolazi iz Kine“, istakao je Borel i pojasnio da se u Ujedinjenim nacijama o Kini govori kao „konkurentu, suparniku i partneru“.

On smatra da će konkurencija između Kine i SAD oblikovati svet u decenijama koje dolaze, a da EU mora zacrtati jasan smer, „gledajući kroz svoje naočare“.

„Sa SAD delimo istoriju, politički i ekonomski sistem. Bićemo uvek bliski s Vašingtonom, ali moramo gledati na svet uzimajući u obzir naše interese“, rekao je Borelj, ocenivši da je dijalog EU s administracijom američkog predsednika Džoa Bajdena o Kini „stvaran, pozitivan i konstruktivan“.

BONUS VIDEO Delta soj u Grčkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar