Bajden: Nove sankcije protiv Kube tek početak

Svet 22. jul. 202121:55
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su nove sankcije Kubi kao znak protesta zbog "suzbijanja" nedavnih protesta u toj ostrvskoj državi, "tek početak". „SAD će i dalje sankcionisati odgovorne za ugnjetavanje kubanskog naroda“, rekao je Bajden koji je osudio hapšenja na Kubi i „lažna suđenja“ onima koji se usude da govore.

Prethodno je američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila da su uvedene sankcije protiv kubanskog ministra odbrane Alvara Lopesa Mijere i specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova zbog nedavne represije protesta na Kubi.

„Kubanski narod protestuje zbog osnovnih i univerzalnih prava koja mu vlada mora garantovati“, rekla je ministarka i dodala da će SAD i dalje primenjivati sankcije u znak podrške „potrazi za demokratijom“.

Na Kubi su nedavno održani protesti tokom kojih je u neredima poginula jedna osoba i nekoliko desetina povređeno. Prema navodima opozicije na Kubi, uhapšeno je oko 100 ljudi.

Kubanci su izašli na ulice nezadovolji zbog nestašice hrane i drugih potrepština, porasta cena i prekida struje, a neki su pozivali na promenu vlade.

BONUS VIDEO: Voz budućnosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar