Bahrein i UAE priznaće Izrael danas u Beloj kući

Svet 15. sep. 202014:03
Podeli:
Foto: Shutterstock

Američki predsednik Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se sa ministrima spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina u Beloj kući kako bi potpisali istorijski sporazum o normalizaciji između Izraela i dve arapske zemlje.

Poslednji put se takva ceremonija dogodila u Vašingtonu 1994. godine, kada je predsednik Bil Klinton posredovao potpisivanju deklaracije između izraelskog premijera Jicaka Rabina i jordanskog kralja Huseina, koja je mesecima kasnije otvorila put za mirovni sporazum.

Za Trampa je tajming presudan. Manje od dva meseca pre izbora na kojima on zaostaje na anketama, biće potpisani sporazumi o normalizaciji između Izraela, UAE i Bahreina, što su glavna spoljnopolitička dostignuća.

Pročitajte još:

Izrael je godinama imao tajne odnose sa mnogim državama Sunitskog zaliva, vođen, poslednjih godina, uzajamnim savezom protiv Irana. Uprkos tome, odnosi prethode iranskom nuklearnom sporazumu u nekim slučajevima i više od decenije, jer su države Zaliva želele da iskoriste izraelsku visokotehnološku scenu, a Izrael je obezbedio svoje mesto na turbulentnom Bliskom istoku.

Glavni među tim zakulisnim odnosima bili su Ujedinjeni Arapski Emirati, sa mnogobrojnim javnim primerima o sve većim vezama između dve države. Krajem 2015. godine, Izrael je otvorio diplomatsku misiju pri Međunarodnoj agenciji za obnovljivu energiju u Abu Dabiju. 2018. godine, tadašnja ministarka kulture Miri Regev boravila je u državnoj poseti Velikoj džamiji za petama izraelske zlatne medalje na džudo turniru u Emiratima. Izrael je takođe pozvan na Ekpo 2020. Dubai, svetski sajam koji je odložen zbog pandemije koronavirusa.

Komentari

Vaš komentar