Australija i dalje koristi vakcinu AstraZeneke

Svet 16. mar. 202109:20
Podeli:
Foto:EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Australija ne planira da zaustavi vakcinaciju protiv Kovida-19 vakcinom AstraZeneka, izjavio je danas državni rizničar Džoš Fridenberg, iako je nekoliko evropskih zemalja zaustavilo primenu ove vakcine nakon izveštaja o mogućim ozbiljnim nuspojavama.

PROČITAJTE JOŠ:

Fridenberg je rekao da su evropski regulator lekova i Svetska zdravstvena organizacija potvrdili da je vakcina AstraZeneka učinkovita i sigurna za upotrebu.

„Stoga ćemo nastaviti sa primenom vakcine AstraZeneka“, izjavio je Fridenberg za Skaj njuz.

SZO: Nema razloga za paniku

Nekoliko evropskih zemalja, među kojima su Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Portugal i Kipar, obustavile su iz opreza upotrebu vakcine koju je proizveo švedsko-britanska laboratorija AstraZeneka i Univerzitet Oksford, nakon prijave „mogućih“ popratnih pojava, koje zasad nisu dokazane.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je kako nema dokaza o povezanosti smrtnih slučajeva sa vakcinama protiv Kovida te da nema razloga za paniku, prenosi Hina.

Većina stanovnika će se vakcinisati AstraZenekom

Australija ima oko 25 miliona stanovnika, a većina će da se vakciniše AstraZenekom. Vlasti su osigurale gotovo 54 miliona doza, s tim da bi se 50 miliona doza trebalo proizvesti u lokalnim pogonima od kraja marta.

Program vakcinacije protiv Kovida u toj je zemlji počeo u februaru, a prošle nedelje počelo je i vakcinisanje vakcinom AstraZeneka.

Australija je prijavila nešto više od 29.100 slučajeva Kovida-19 i 909 smrtnih slučajeva. Zatvaranje granica i brzi sistemi praćenja kontakata zaraženih pomogli su im u održavanju relativno niskog broja slučajeva u poređenju sa drugim razvijenim zemljama.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar