AstraZeneka do juna mora da isporuči 50 miliona doza EU

Svet 18. jun. 202119:17
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ADI WEDA

Kompanija AstraZeneka, koju je EU tužila pred belgijskim pravosuđem zbog kašnjenja u isporuci vakcina, obavezna je da isporuči Uniji 50 miliona doza do kraja septembra, što je manja količina od one koju je tražila Unija i može se isporučiti kroz duže vremensko razdoblje.

Britansko-švedska kompanija pozdravila je odluku, kazavši da će ona uvelike premašiti ono što se od nje traži. S druge strane, i Evropska komisija izrazila je zadovoljstvo što je sud potvrdio da AstraZeneka nije poštovala svoje ugovorne obveze.

Komisija je tužila tu farmaceutsku kompaniju 26. aprila zbog nepoštovanja obaveza iz ugovora potpisanog krajem avgusta 2020.

AstraZeneka se ugovorom obavezala da će do kraja juna Evropskoj uniji isporučiti 300 miliona doza, ali je zbog problema u proizvodnji višestruko podbacila u ispunjavanju obaveza.

POGLEDAJTE JOŠ:

U prvom tromesečju je isporučila samo 30 miliona doza, od 120 koliko je trebalo, i Unija je stoga tražila da joj se do kraja juna isporuči preostalih 90 miliiona doza.

Medutim, sud je odredio da AstraZeneka mora da isporuči 50 miliiona doza do 27. septembra, i to u tri tranše: do 26. jula 15 miliona doza, do 23. avgusta 20 miliona i do 27 septembra 15 miliona.

AstraZeneka je zadovoljna jer je sud odredio da ona ukupno mora do 27. septembra da isporuči samo 80,2 miliona doza a oni su već isporučili više od 70 milijuna.

Istovremen, predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da današnja odluka suda podupire stajalište EU da AstraZeneka nije ispunila svoje ugovorne obaveze.

Sudije su donele odluku da je AstraZeneka počinila „ozbiljno kršenje“ svojih ugovornih obaveza prema EU.

„Ova odluka potvrduje stajalište Komisije. AstraZeneka ne ispunjava svoje obaveze koje je preuzela ugovorom“, rekla je Fon der Lajenova.

Sud je zaključio da AstraZeneka nije uložila sve moguće napore kako bi isporučila ugovorenu količinu vakcina, uključujući i iz laboratorija u Velikoj Britaniji, što je izričito navedeno u ugovoru i zbog čega je došlo do znatnog kašnjenja u isporuci prema EU.

Sud nije prihvatio zahteve Evropske komisije da ona ima prednost pri isporuci u odnosu na druge.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar