Aj Vejvej u tišini „pozvao“ na oslobađanje Asanža

Svet 28. sep. 202015:00 > 17:12
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Kineski umetnik i disident Aj Vejvej danas je mirno protestovao u Londonu zahtevajući oslobođanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ispred suda koji razmatra zahtev za njegovo izručenje u SAD.

Aj Vejvej je jedno vreme stajao mirno sa rukom na ustima, a u jednom trenutku je pokazao majicu roze boje na kojoj on i Asanž pokuzuju srednji prst sa natpisom „Oslobodite Asanža“.

„Pustite ga da bude slobodna osoba“, rekao je umetnik novinarima i dodao da Asanž kojeg je nekoliko puta posetio, predstavlja „suštinsku vrednost za koju se ljudi bore, a to je sloboda štampe“.

Pročitajte i:

Osnivač Vikiliksa je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava sa ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.

Kineski umetnik koji je sam 2011. godine bio 81 dan u pritvoru zbog kritika na račun kineskih vlasti, rekao je da je odlučio da protestuje u tišini jer ne želi da ponavlja ono što su svi već rekli.

Britansko pravosuđe treba da odluči o eventualnom izručenju Asanža u SAD, a sud je već nagovestio da će konačna odluka biti doneta posle američkih predsedničkih izbora zakazanih za 3. novembar.

Komentari

Vaš komentar