Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje će se održati od 4. do 20. februara 2022. godine, upaljen je u drevnoj Olimpiji, odakle tradicionalno započinje put ka gradu domaćinu.

PROČITAJTE JOŠ

Plamen je upaljen nešto posle 12 sati po lokalnom vremenu, sunčevim zracima na ruševima drevnog Hrama boginje Here u Olimpiji, kolevci Igara.

Drugi put zaredom i treći u istoriji modernih Olimpijskih igara, tradicionalna ceremonija održana je iza zatvorenih vrata zbog pandemije koronavirusa, kao i za Olimpijske igre u Tokiju.

Prisustvovali su samo predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah, grčka predsednica Katerina Sakelaropulu, predstavnici grčkog i kineskog olimpijskog komiteta i akreditovani novinari.

„U ovim teškim vremenima u kojima i dalje živimo, Zimske olimpijske igre u Pekingu biće važan trenutak za okupljanje sveta u duhu mira, prijateljstva i solidarnosti“, rekao je Bah.

Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Ceremoniju je obeležio i incident kada su tibetanski aktivisti, koji protestuju zbog kršenja ljudskih prava u Kini, pokušali da dođu do dela gde se ona održavala, prenele su svetske agencije.

Oni su se popeli preko ograde i potrčali ka Hramu Heri držeći transparent „Ne genocidnim Igrama“. Pokušali su da postave tibetansku zastavu i transparent, pre nego što su uhapšeni.

Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Ceremonija je održana pod jakim policijskim obezbeđenjem.

Troje aktivista uhapšeno je i u nedelju na Akropolju nakon što su mahali tibetanskom zastavom i zastavom „revolucije Hongkonga“, uzvikujući „Bojkot Igrama“ i „Slobodan Tibet“.

Foto: EPA-EFE/POOL/Thanassis Stavrakis

BONUS VIDEO Tucak: Sve o prijateljstvu sa Dejanom Savićem, zvižduci i aplauzi Hrvatima u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram