Kamila Valijeva
Kamila Valijeva; Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Kamila Valijeva, čudesna ruska klizačica koja ima samo 15 godina, postala je glavna vest Zimskih olimpijskih igara. Najpre je izvela neviđeni skok u istoriji ovog sporta na Igrama, a onda se uplela u doping skandal.

Ruskinja je koristila zabranjeni lek za srce, a trimetazidin pronađen u njenom uzorku nakon timskog takmičenja u umetničkom klizanju. Upravo je ona sa dva istorijska skoka (četvorostruki okreti) i donela Rusiji zlatnu medalju.

PROČITAJTE JOŠ

Laboratorija u Švedskoj koja ima licencu Međunarnog olimpijskog komiteta, saopštila je rezultate dan kasnije, pa njoj i ostalim kolegama iz tima Rusije nisu dodeljene medalje.

Ustanovljeno je da je zaista imala nedozvoljenu supstancu u uzorku.

Ruska anti doping agencija odmah je ukinula automatsku suspenziju Valijevoj, koja je uobičajena praksa u ovim slučajevima. Tim potezom je Rusija stala uz svoju klizačicu, ali konačnu odluku mora da donese MOK nakon što slučaj bude iznet na Sudu za sportsku arbitražu.

MOK je podneo žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, koji će doneti odluku da li će ukinuti suspenziju Ruskinji na Igrama (ukidanje suspenzije Ruske anti doping agencije je samo način da država podrži takmičarku, a konačnu odluku mora da donese Međunarodni sud).

Ona se trenutno priprema za nastavak takmičenja jer će se takmičiti i u pojedinačnoj konkurenciji koja je na programu od 15. februara.

Ukoliko se potvrdi njena suspenzija, njen skok će praktično biti izbrisan iz zvaničnih podataka.

Da sve bude utoliko komplikovanije, MOK ne može da saopšti rezultate zvanično jer se Valijeva vodi kao „zaštićena osoba“ jer ima manje od 16 godina, pa će njeni podaci što se tiče MOK ostati tajni.

BONUS VIDEO Vukićević nakon poslednjeg mesta u Pekingu: Glavni cilj bio da završim trku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare