Lamont Marsel Džejkobs (levo) slavi zlato na 100 metara, Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Olimpijske igre u Tokiju su iznedrile nove heroje i potvrdile legendarni status pojedinih sportskih ikona, a videli smo i obaranje različitih rekorda u mnogim sportovima. Jedna zemlja je potvrdila da je ovo njena godina bar kada je sport u pitanju, a atletika je ponovo pokazala zašto je kraljica svih sportova.

PROČITAJTE JOŠ

Da je ovo definitivno godina u znaku Italije, „podebljano“ je olimpijskim medaljama u Tokiju.

Na „čizmi“ se od maja slavi iz dana u dan…

Evrovizija, Evropsko prvenstvo u fudbalu, olimpijske kvalifikacije u košarci, pa ono najbolje – kruna u trci na 100 metara i zlato u skoku uvis.

Kakvi uspesi… Šlag na tortu bila je trka na 100 metara, jedno od najvažnih takmičenja na Olimpijskim igrama.

Lamont Marsel Džejkobs, rođeni Amerikanac koji predstavlja Italiju, osvojio je zlato u sprintu s rezultatom 9,80 sekundi, čime je oborio evropski rekord.

Ujedno se Džejkobs pobrinuo i za prvo zlato evropskog predstavnika na 100 metara nakon 29 godina, posle Linforda Kristija, koji je 1992. osvojio zlato. Treba napomenuti da je i Kristi po rođenju Jamajkanac. Od te 1992. do danas pobeđivali su Kanađanin Donovan Bejli, Amerikanci Moris Grin i Džastin Getlin, da bi na poslednja tri olimpijska turnira pre Tokija najbolji bio čudesni Jusein Bolt.

Lamontov uspeh bio je dovoljan za delirijum u Italiji „pojačan“ zlatom u skoku uvis, u režiji njegovog sunarodnika Đanmarka Tamberija, i to u samo nekoliko minuta razmaka.
Tamberi je podelio prvo mesto sa katarskim skakačem Mutazom Esa Baršimom, što je svojevrstan presedan, a njegov uspeh je utoliko veći što je pre takmičenja imao niz nezgoda, dok je pred Igre u Riju slomio nogu. Sačuvao je gips, izvukao pred poslednji skok i emotivno obeležio istorijsko odličje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Novi rekord u trci na 100 metara viđen je i kod dama, i to olimpijski, a oborila ga je trenutno najbrža žena sveta Jamajčanka Elejn Tompson. Ona je rezultatom 10,61 sekunda odbranila zlato iz Rija i za stotinku srušila rekord iz 1988. koji je držala Florens Grifit Džojner.

Sjajna priča stiže i sa Kube. Rvač Mihain Lopez uspeo je nešto što niko nije od muškaraca u ovom sportu – da osvoji četvrtu uzastopnu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. U finalu je pobedio Jakoba Kadžalu bez izgubljenog poena i to mu je treće zlato u nizu do kojeg je došao bez izgubljenog poena.

Poreklo njegove ogromne snage vodi korene još iz detinjstva kada je kao mali nosio teške kutije sa voćem i domaće životinje preko ramena. „Div sa Heradure“, kako zovu majstora u grčko-rimskom stilu rvanja, u svojoj zemlji je manje popularan samo od pokojnog Fidela Kastra.

Jučerašnji dan započeo je i novim svetskim rekordom na 400 metara s preponama, a postavio ga je Norvežanin Karsten Vorholm – na cilj je stigao u vremenu 45,94 sekundi. To mu je bio drugi put u nešto više od mesec dana da obori lični, ujedno i svetski rekord koji je bio star 29 godina.

Foto: Tanjug-AP Photo/Martin Meissner

A trka je imala istorijske obrise, jer je postavljeno još šest nacionalnih ili regionalnih rekorda! Srebrnu medalju osvojio je Amerikanac Rej Bendžamin s vremenom 46,17, što je za više od pola sekunde bolje vreme od dotadašnjeg svetskog rekorda, dok je bronza pripala Brazilcu Alisonu dos Santosu (46,72). Amerikanac je postavio novi rekord Severne Amerike, a Brazilac Južne Amerike.

„Sve ovo je ludo, ovo je najveći trenutak u mom životu. Sanjao sam o ovom kao manijak celu noć, stalno sam o tome mislio. Imao sam evropsko i svetsko zlato, svetski i evropski rekord, ali o olimpijskom zlatu se najviše priča“, rekao je oduševljeni Vorholm.

Deo lude priče iz Tokija bio je i naš Milenko Sebić. Bronzani strelac došao je od odličje u disciplini 50 metara trostav uz jednu nesvakidašnju situaciju.

Iako je pucao zaista fantastično u finalu, ka vrhu ga je malo pogurala i velika greška njegovog rivala, Ukrajinca Kuliša. Najpre je delovalo kao da nije stigao da ispali poslednji hitac što bi bio pravi peh, umesto čega je zapravo upucao metu hrvatskog takmičara, te je tako „propao“ na dno finalista. Za to vreme Belorus Šerbačevič je imao dva očajna hica (jedan 6,6) zbog čega se žalio sudijama na stanje opreme, pa je Srbija došla do pete medalje u Tokiju.

BONUS VIDEO Potopili smo našeg olimpijca veslajući kajak

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar